Upptäck öppna stugorna i Sverige

I Sverige finns hundratals öppna stugor som är helt gratis att övernatta i, men få vet att de existerar. Fotografen Moa Karlberg har, tillsammans med kollegan Kjell Vowles, kartlagt stugorna i boken "Stuglandet". Moa Karlberg tipsar om de bästa stugorna i Västsverige.

ANNONS
|

Stugorna hittas ofta längs med vandringsleder, i fjällen eller i andra naturområden och de står öppna för vem som helst att använda. Som övernattare kan du bli ensam i stugan eller få dela den med andra som hittat dit.

Fotografen Moa Karlberg och journalisten Kjell Vowles har tillsammans kartlagt stugorna somär öppna för allmänheten. Efter att ha rest landet runt och gjort en hel del researcharbete slutade projektet i boken "Stuglandet – en guide till fria övernattningar".

– Det är nog väldigt många som inte vet om att det finns och det är svårt att hitta information om dem, det har inte funnits någon samlad information om dessa stugor tidigare, säger Moa Karlberg, som själv inte visste om att stugorna fanns innan projektet.

ANNONS

Stugorna är utspridda över landet och ägs oftaav länsstyrelsen, kommuner eller privata ägare som exempelvis hembygdsgårdar.

– Det handlar om allt från enklare kojor till inredda stugor, kravet vi hade för att de skulle komma med i projektet var att de skulle stå öppna och vara gratis, säger Moa Karlberg.

Flera av dessa stugor finns att hittai Västsverige och Moa Karlberg tipsar om några av sina favoritstugor i Västsverige.

Idyll i Dals-Ed

Det första tipset är en stuga som heter Bastedalen, som ligger i Heråmadens naturreservat i Dals-Ed.

– Det är en gammal backstuga med anor tillbaka till 1600-talet som det bodde familjer i fram till mitten av 1900-talet. En privatperson skötte om stugan först, och sen tog länsstyrelsen över den, säger Moa Karlberg.

Hon berättar att de fick nys om stugan via Västkuststiftelsen och hoppas att fler ska hitta dit. Den ligger i anslutning till flera vandringsleder och är ett perfekt tillhåll om man tycker om att vandra.

–Man får känslan av att gå in i ett gammalt hem.Detfinnstre sängar med madrasser, bord och stolar, köksutrustning och enkälla med dricksvatten utanför. Stugan består av ett stort rum och ett kök. Det är jättefint, det är en röd stuga med vita knutar som ligger nere i en dal, säger Moa Karlberg.

ANNONS

En stuga med historia

Hennes andra tips är stugan Vaktarekullen som ligger längs Bohusleden, längs etapp 19. Det är en gammal vaktstuga som byggdes på 1920-talet och ligger på Kynnefjälls högsta punkt.Både stugan och området har flera intressanta historier bakom sig. Bland annat berättar Moa Karlberg att när skogen i området var ny användes stugan när man behövde hålla utkik efter skogsbränder, och senare under andra världskriget fanns det ett utkikstorn som användes för att spana efter tyskar.

–Under 80-talet ville staten göra ett slutförvar för kärnbränsle där, vilket ledde till den längsta ockupationen någonsin, då en grupp satti en stuga i närheten i 20 åroch vaktade området. Den stugan har blivit ett minimuseum och kallas för Vaktstugan i lunden, ett tips är att besöka den.Hade de inte gjort den ockupationen hade man kanske inte kunna vandra på samma sätt i det området i dag, säger Moa Karlberg.

Stugan består av två rum med tolv sängar och sköts av Västkuststiftelsen tillsammans med Friluftsfrämjandet.

– Den var inte jättebra underhållen och det är nog en del folk som bara stannar till där, men man kan absolut sova där.

Ett fräschtalternativ

Det tredjetipset gäller stugan Lafallhöjden i norra Gunnarskog i västra Värmland, även den ligger längs en vandringsled. Det är hembygdsföreningen och bygdelaget i Gunnarskog som sköter om stugan, och iblandarrangerar de även aktiviteter i området.

ANNONS

–Det är en gammal finngård. Staten bjöd in finnar på 1600-talet som fick bruka marken gratis om de flyttade dit för att bo där då det var så fåsom bodde där, berättar Moa Karlberg.

På området finns det en lada, ett stort boningshus som är låst och två uthus. Det är ett av uthusen som är öppet för övernattare.

–Det är ganska fräscht och nytt med en våningssäng med madrasser och lakan, en kamin, en soffa, bord och stolar. Det är ett jättefint område med massor av olika växter, fåglar och fjärilsarter.

Kom ihåg att du inte är ensam

Avslutningsvis rekommenderar Moa Karlberg att man tar med sig liggunderlag oavsett vilken stuga man ska besöka, i fall att fler planerar att sovai stugan den natten.

– Det är även viktigt att man respekterar stugorna så att de kan fortsätta stå öppna för allmänheten, säger hon.

ANNONS