Generallöjtnant Dennis Gyllensporre. Arkivbild.
Generallöjtnant Dennis Gyllensporre. Arkivbild.

Uppgifter: Svensk ska leda stor FN-insats

FN:s just nu största militära insats i världen är på väg att få en svensk chef. Generallöjtnant Dennis Gyllensporre kommer att utses till ny befälhavare för Minusma-insatsen i Mali, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

Källor med insyn i saken bekräftar för TT att Gyllensporre är planerad att bli ny Minusmachef, men det betonas också att inget formellt beslut ännu är fattat av FN.

Minusma, där även svenska soldater ingår, ansvarar sedan halvårsskiftet 2013 för säkerheten i det konflikthärjade Mali. Minusma har drygt 15000 deltagare, varav cirka 12000 soldater från en rad olika länder som arbetar för att stabilisera läget och minska spänningarna i landet. Det har blivit FN:s farligaste uppdrag med för närvarande totalt 169 dödsfall.

Gyllensporres uppdrag blir att försöka minska förlusterna och hjälpa fredsprocessen framåt.

ANNONS

Enligt Ekot har ingen svensk haft ett så tungt FN-uppdrag för internationella insatser på 25 år. Då var generalmajor Lars Erik Wahlgren chef för FN:s insats i Libanon, Unifil.

Gyllensporre leder i dag Försvarsmaktens högkvarter och har tidigare bland annat tjänstgjort i internationella insatser i Bosnien, Sudan och Afghanistan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer för närvarande inte att kommentera uppgifterna, uppger hans pressekreterare för TT.

TT

Bakgrund: Utvecklingen i Mali

Tuaregrebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper – bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), Ansar al-Din samt Rörelsen för enhet och jihad i Västafrika (Mujao) – startade ett uppror i norra Mali 2011–2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013, i en operation kallad Serval, efter att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Med hjälp av afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. I dag finns en annan fransk styrka i området som bekämpar islamistgrupper i Mali och flera andra länder i området, i "Opération Barkhane".

FN:s nuvarande styrka, Minusma, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013, kort efter det att fredsplanen antogs.

Den 20 juni 2015 skrevs ett fredsavtal under, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt, och förvärrats – även mellan grupper som är del av fredsavtalet. Det har också varit mycket svårt att få grupperna att enas om att ta steget in i det som fredsavtalet kallar DDR-fasen: avväpning och återintegrering.

ANNONS