Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar regeringsfrågan vid en presskonferens på lördagen.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar regeringsfrågan vid en presskonferens på lördagen.

Uppgifter: Kristersson ger upp

Moderatledaren Ulf Kristerssons senaste regeringsförslag stoppas av Centern och Liberalerna. Han uppges nu ge upp försöken att bilda regering.

ANNONS
|

Kristersson ska redan på söndagen, på egen begäran, informera riksdagens talman om det svåra läget. Enligt Ekot kommer moderatledaren då att meddela att han ger upp försöken att bilda en regering. Därmed kan uppdraget komma att lämnas över till en annan partiledare.

Moderaterna vill varken dementera eller bekräfta Ekots uppgifter. Partiet hänvisar till den presskonferens Kristersson ska hålla på söndagen efter sitt möte med talmannen.

Kristersson skulle ha lämnat sin slutrapport till talmannen först på tisdag, men efter beskedet från C och L begärde han att mötet tidigarelades.

Sade nej

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund meddelade på var sin presskonferens att deras partier kommer att rösta nej till Kristersson som statsminister i en moderat enpartiregering eller i en regering med M och KD.

ANNONS

De står också fast vid att inte sätta sig i en Alliansregering som inte har stöd över blockgränsen. En sådan regering skulle bli beroende av stöd från SD.

Därmed föll båda de förslag som Kristersson hade tänkt lägga fram för riksdagens talman på tisdag.

Moderatledaren beklagar beskeden.

"Jag anser att det är en skyldighet mot väljarna att fullt ut försöka genomföra vår politik. Och genom att sondera och slutligen föreslå ett antal realistiska och genomförbara regeringsalternativ, förankrade i Alliansen och i Alliansens politik, har jag gjort just detta.", skriver Kristersson i en kommentar.

KD beklagar

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor beklagar beskedet från L och C.

- Det gör mig besviken och ledsen att två av mina Allianskollegor har landat i det som de gör i dag, säger hon.

Enligt Busch Thor så hade Kristersson kunnat bli statsminister i nästa vecka om man vågat pröva en Alliansregerings stöd i riksdagen. Det förutsätter dock att SD skulle släppa fram en sådan regering. SD har sagt att de ska stoppa varje regering som inte ger dem inflytande och KD-ledaren anser att SD ska tvingas att ta ställning i en skarp omröstning.

ANNONS

Busch Thor kan även tänka sig Kristerssons andra förslag, det vill säga en mindre moderatledd regering bestående av en eller två andra Allianspartier.

- En Alliansregering som består av färre partier än fyra kan inte betecknas som en Alliansregering, säger C-ledaren Annie Lööf.

Tre alternativ

Både Lööf och Björklund vill fortfarande ha en Alliansregering som har blocköverskridande samarbete med framförallt S. Moderatledaren Kristersson gav dock i tisdags beskedet till riksdagens talman att den vägen var stängd.

- Alla möjligheter till detta är ännu inte uttömda, hävdar ännu Annie Lööf.

Hon vill försöka hålla ihop Alliansen.

- Centerpartiet kommer inte att bryta sig loss från Alliansen för att ingå i en S-ledd regering, säger Lööf.

ANNONS

Både hon och Björklund vill att Kristersson får mer tid av talmannen för att fortsätta sonderingarna för en regering med blocköverskridande stöd.

Björklund vill att tre nya regeringsalternativ prövas. Ett är en regering med Alliansen och Socialdemokraterna. L-ledaren påpekar att en sådan koalitionsregering ännu inte diskuterats.

S+M?

Det andra alternativet är en koalitionsregering med S och M. Det tredje är en regering med Alliansen och MP.

MP har visserligen sagt nej till Moderatledaren Ulf Kristersson om statsminister, men Björklund menar att det är ett nytt läge om MP får vara med i en regering.

Liberalerna kan komma att ompröva sitt nej till en regering med M och KD först efter att de tre nämnda alternativen prövats.

- Detta vore en svag regering och dåligt för Sverige. Dessutom riskerar det leda till inflytande för Sverigedemokraterna. Det är ett dåligt alternativ, säger Björklund.

TT

ANNONS