Blåmesens ungar växer långsammare om det är för varmt i fågelholken. Forskarna tror att samma sak även gäller för andra fåglar som häckar i hålor.
Blåmesens ungar växer långsammare om det är för varmt i fågelholken. Forskarna tror att samma sak även gäller för andra fåglar som häckar i hålor.

Undvik söderläge för fågelholken

I bostadsannonser är "söderläge" ett säljande argument – men inte för småfåglar. Inuti holken kan det bli över 50 grader varmt, vilket drabbar ungarna i form av sämre tillväxt. Det visar forskning vid Lunds universitet.

ANNONS
|

Det mesta av vintern är över och snart börjar de första småfåglarna leta bostad för att häcka. Det är, med andra ord, hög tid att sätta upp fågelholken. Men tänk på hur du placerar den.

- Sätt den inte i söderläge. För där kan det bli riktigt varmt om den sitter helt oskyddad, säger Jan-Åke Nilsson, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

ANNONS

I stället, säger han, bör man välja ett annat väderstreck och helst en helt skuggig plats.

- Gärna med lite grenar i vägen som skydd. Om det är helt öppet är det lättare för rovfåglar att följa dem, säger Jan-Åke Nilsson.

Ta bort loppor

Tillsammans med doktoranden Fredrik Andreasson har han sett att tillväxten påverkas negativt om det är för varm inuti holken. Eftersom ungarna måste lägga mer energi på att bibehålla en normal kroppstemperatur växer de långsammare.

- De dör inte, men de får en kraftigt försämrad tillväxt. De växer långsammare och när de väl lämnar boet väger de mindre och det vet man sedan tidigare har en stor inverkan på överlevnadschanserna till nästa säsong, säger Jan-Åke Nilsson.

TT: Varför väljer fåglarna holkar i söderläge?

- För att det är väldigt ont om naturliga bohålor på grund av skogsbruket. Så holkarna gör stor nytta, men man bör tänka på hur man placerar dem.

ANNONS

Ett annat tips är att välja en holk med ett löstagbart lock så att den går att rensa inför varje säsong.

- Det är jättebra att ta bort gammalt bomaterial, eftersom det brukar finnas gott om loppor i det. Om man rensar tar det längre tid innan de hittar dit igen, säger Jan-Åke Nilsson.

Goda grannar

Forskningen, som presenteras i Journal of Avian Biology, utfördes på blåmesungar vars bo- och kroppstemperatur samt vikt mättes kontinuerligt sedan boet hade värmts upp med hjälp av vanliga handvärmare.

Jan-Åke Nilsson och hans kollegor tror dock att resultaten även gäller för andra småfåglar.

- Kanske ännu mer för svartvit flugsnappare, eftersom den är en flyttfågel som häckar senare när det är ännu varmare ute, säger han.

Att placera olika holkar nära varandra är dock inga problem, även om du i så fall måste räkna med att olika arter flyttar in.

ANNONS

- Talgoxar, blåmesar, flugsnappare och andra fåglar är revirhållande, men bara inom arten. En talgoxe och en blåmes kan bo bredvid varandra utan problem, säger Jan-Åke Nilsson.

TT

Fakta: Checklista för ett lyckat fågelliv

Detta bör du tänka på innan du sätter upp holken:

Rensa bort eventuellt gammalt bomaterial. Detta för att undvika loppor och andra smådjur som kan skada fåglarna.

Placera inte holken i söderläge eller i direkt solljus. I så fall blir det för varmt, vilket gör att fåglarnas tillväxt påverkas negativt.

Holken ska helst placeras i skugga, gärna med lite grenar framför som skymmer den. I så fall blir det lagom varmt och svårare för rovfåglar att följa fågelns väg till boet.

Fler holkar kan sättas upp på en och samma tomt. Men då lär det bli olika arter som flyttar in i respektive holk, eftersom fåglar håller revir.

Källa: Jan-Åke Nilsson, Lunds universitet

ANNONS