Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på sitt kontor.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på sitt kontor.

Ulf Kristersson: Det kan gå åt skogen

Han syftar på integrationen av nyanlända som han ser som Sveriges stora utmaning de kommande åren.

ANNONS
|

Speciellt att få barn som växer upp i nyanlända familjer, med sämre förutsättningar, att lyckas i Sverige. Det är problem som politiker helt enkelt måste lösa.

- Om man som politiker inte tar detta på allvar och lägger konkreta förslag som på allvar kan göra skillnad, då kommer väljarna inte att vilja prata om alla andra saker som också är viktiga, säger han i en intervju med TT.

ANNONS

I grunden är det inga konstigheter, anser han. Människor med svårigheter ska få hjälp. Men det handlar om att anstränga sig, i såväl skolan som i arbetslivet. Det handlar om att stå upp för de värderingar som lagt grunden för Sveriges framgång. I Sverige arbetar man. Att leva på bidrag fast man kan arbeta är inte acceptabelt. I Sverige lär man sig svenska och följer svenska lagar.

Tuffare ton

Den tuffare tonen är Moderaterna inte ensamma om. Den hörs även från Socialdemokraterna, men den litar inte moderatledaren riktigt på.

- Jag uppfattar det som polityr de senaste månaderna att plötsligt vilja skärpa tonen. Ta Ylva Johansson som nyligen pratade om att man nu plötsligt ska våga tala klartext om att det finns värderingar som ligger till grund för våra lagar.

Lag och ordning

- Det räcker inte med att tala om värderingar. Man måste också till punkt och pricka leva upp till det. Hur ska systemen för socialbidrag se ut som gör det omöjligt för människor som kan arbeta att ha socialbidrag? Hur ska villkoren se ut? Hur ska man kvalificera sig in? Hur lär man sig svenska och hur ser vi till att man också gör det?

ANNONS

Integrationsfrågan är ett av de områden där moderatledaren vill att Alliansen presenterar gemensamma reformer i det kommande valmanifestet. Arbetet för ett sådant pågår och resultatet kommer att presenteras en bit in på nästa år, enligt Kristersson. De andra områdena han nämner är den ekonomiska politiken och lag och ordning, områden som också Socialdemokraterna satt högst.

Inte med SD

Lika omfattande som 2006 blir Alliansens valmanifest inte denna gång. Det finns inte samma behov av att bevisa att Allianspartierna kan samarbeta, anser Kristersson.

En annan förklaring är att de inte är överens i allt.

- Alla vet att det finns åsiktsskillnader, men jag tror att man helt utan retoriska övertoner kan säga att skillnaderna mellan Allianspartierna inte är större än dem inom Socialdemokraterna och absolut inte större än dem mellan S, V och MP. Jag tror att vi kommer att ge mycket mer gemensamma besked om vad som blir plattformen för nästa regering än någon annan.

Sen är det ju det här hur Allianspartierna ska regera. Centern och Liberalerna vill bara göra det om de fyra blir största minoritetsblock. Det villkoret accepterar inte Ulf Kristersson.

ANNONS

- Ge inte upp regeringsmakten på förhand. Vi kommer alltid att vara beredda inom ramen för våra värderingar att få genomslag för vår politik, det kommer alltid vara vår utgångspunkt.

Men han vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Cirkelns kvadratur

- Jag ser inga förutsättningar för att budgetförhandla eller samregera eller samarbeta med SD, för jag delar inte deras grundläggande värderingar.

Och här ligger Moderaternas problem. Professorn i statsvetenskap Tommy Möller har kallat det för Kristerssons akilleshäl. Det saknas en plan B för hur Alliansen ska agera om den blir mindre än de rödgröna. Sannolikheten för att S då ändå skulle släppa fram en Alliansregering får betraktas som, ja,... låg. Det skulle alltså krävas aktivt stöd från SD om Alliansen ändå ska inta regeringskansliet. Ett SD som Kristersson inte vill samarbeta med och vars partiledare försäkrat inte lägger sig platt.

ANNONS

Exakt hur den här cirkelns kvadratur ska lösas ger moderatledaren inga tydliga besked om. Principbeskedet är att inte ge upp regeringsmakten i förväg och att inte acceptera en mandatperiod till som denna. Därför ska Löfven fällas i statsministeromröstningen. Resten är upp till talmannen.

- Det kommer att bildas en regering och jag kommer bara att medverka till en regeringsbildning som jag kan ta ansvar för, som kan föra en seriös politik. Jag tänker inte på förhand säga att jag inte ens tänker försöka driva den politiken om inte väljarna ger mig precis det Alliansresultat jag önskar mig, säger Ulf Kristersson.

TT

Fakta: Ulf Kristersson

Ulf Kristersson är född 1963 i Lund, uppvuxen i Torshälla och bor i Strängnäs.

Han är gift och har tre barn. Civilekonom.

Ordförande i Muf 1988-1992. Förlorade posten till Fredrik Reinfeldt.

Riksdagsledamot 1991-2000.

Finanskommunalråd i Strängnäs 2002.

Socialborgarråd i Stockholm 2006.

Socialförsäkringsminister 2010-2014.

Riksdagsledamot 2014-

Partiledare sedan oktober 2017

Källa: Moderaterna

Fakta: Sagt av M-ledaren Ulf Kristersson

- Jag är extremt förtjust i brunkål, jag är ju skåning från början. Jag ringde mamma för att försäkra mig om att hon tar med den.

Om det bästa på julbordet.

- Springa väldigt många mil.

Om vad han ska göra under jul och nyår.

- Jag uppfattar det som polityr de senaste månaderna att S plötsligt vill skärpa tonen.

Om att socialdemokraterna börjat tala om värdet av att tala om svenska värderingar.

- Det finns en väldig risk att man smutsar ned samtalsklimatet om inte tänker sig för.

Om samtalstonen på Twitter från både höger och vänster.

ANNONS