UD: Trumpcitat kräver svar

Förvirringen har varit total och Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt har undrat om USA:s president har rökt på. Nu kräver Sveriges ambassad i Washington svar på vad Donald Trump menade när han tog upp Sverige som ett dåligt exempel under ett tal i Florida. – Vi vet inte vad som åsyftas och det är därför vi har ställt frågan, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

ANNONS
|

Sveriges ambassad i Washington har kontaktat USA:s utrikesdepardementför att få klarhet kring vadDonald Trump menade i sitt uttalande om Sverige under lördagen. En nyhet TT var först att rapportera om.

Det var under ett tal i Florida under lördagen som Donald Trump gjorde en referens till en påstådd händelse i Sverige.

Han började med att attackera media och gick sedan över till att ta upp en ospecificerad incident som skulle ha inträffat under fredagen i Sverige.

Trump menade att händelsenutgör ett exempel på vilka konsekvenser ett stort flyktingmottagande kan innebära.

Uttalandet om Sverige, och flera andra länder, kom under Trumps "rally", politiska massmöte, i Florida underlördagskvällen i USA.

ANNONS

"Vi vill inte ha folk med dåliga, dåliga idéer"

– Vi måste hålla vårt land säkert. Se på vad som hänt i Tyskland, se vad som hände i går i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro va?Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt, utbrast Trump plötsligt under sitt tal på Melbourne-Orlandos flygplats Florida och fortsatte:

– Vi vill ha folk som uppskattar oss och vårt lands traditioner. Vi vill inte ha folk med dåliga, dåliga idéer, sa Trump i sitt tal.

Referensen till Sverige kom i samma andetag som Trump nämnde Paris och Bryssel, medan han pratade om terrordåd och strängare kontroller av vilka personersom tar sig in i USA.

Vilken händelse i Sverige som Trump refererar till är minst sagt oklart, eftersom Trump inte förtydligade vad han syftadepå. Trump beskrev även Sverige som ett land med "problem de inte trodde var möjliga" på grund av invandringen.

Trumps uttalande har skapat stor förvirringoch Sveriges tidigare statsminister och utrikesministerCarl Bildthar bland annat undrat om USA:s president har rökt på.

"Undrar vad han syftar på"

Erik Wirkensjö är pressekreterare hos Sveriges utrikesminister Margot Wallström och bekräftar UD:s förfrågan.

– Vi har ställt frågan kring vad han syftar på. Det är inte svårare än så. Vi har alla hört uttalandet i går. Vi vet inte vad som åsyftas och det är därför vi har ställt frågan, säger Erik Wirkensjö.

ANNONS

Finns det någon händelse som Donald Trump skulle känna till som inte densvenska allmänheten känner till? Eller känner UD till någon händelse som han kan syfta på?

– Jag kan inte spekulera i vad han menar, det blir väldigt konstigt. Det får man fråga Vita huset i så fall, men vi har ställt frågan i alla fall.

Har du själv pratat med utrikesminister Margot Wallström om det här?

– Vi pratar dagligen, men vad vi sägertill varandra brukar jag inte kommentera i media.

Har Margot Wallström kommenterat uttalandet?

– Nej, det har hon inte gjort.

Är ni förvånade över Trumps uttalande?

– Vi undrar helt enkelt vad han åsyftar, sägerErik Wirkensjö.

ANNONS