Utrikesminister Margot Wallström (S) lovar att UD ska följa grundlagen. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S) lovar att UD ska följa grundlagen. Arkivbild.

UD lovar hantera handlingar rätt

Utrikesdepartementet ska satsa på utbildning, städdagar och goda exempel för att bli bättre på att leva upp till grundlagen och allmänhetens rätt till insyn. Åtgärderna är en följd av omfattande kritik på området.

ANNONS
|

"Offentlighetsprincipen är en grundläggande del av demokratin och vi måste hantera allmänna handlingar korrekt", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett pressmeddelande,

I december förra året gav Wallström UD:s rättschef Elinor Hammarskjöld i uppdrag att föreslå hur utrikesförvaltningen ska bli bättre på att hantera allmänna handlingar. UD har återkommande fått kritik för att ta mycket lång tid på sig för att lämna ut handlingar, för sättet att sekretessmarkera samt för att tappa bort dokument.

Arbetsgruppen som rättschefen Hammarskjöld lett föreslår att en satsning ska göras under 2018, med hashtaggen #handling2018, för att förbättra hur UD och ambassader och andra utlandsmyndigheter ska bli bättre att hantera allmänna handlingar:

ANNONS

Frågan ska prioriteras på alla nivåer, i samtal med chefer och vid inspektioner.

Handlingsplaner ska upprättas på alla enheter om hur handlingar registreras och hur rutinen ska vara när en begäran kommer om att lämna ut handlingar. Enheterna bör inrätta städdagar då skåpen gås igenom.

Den utbildning som finns, i form av e-utbildning, ska bli obligatorisk. Datastödet ska förbättras och positiva exempel lyftas fram.

TT

ANNONS