Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180520-korfrbud-682100_se.hp_1.jpg
Har du koll på när din bil ska besiktigas? Arkivbild.

Tusentals fordon lär få körförbud i dag

Tiotusentals fordon riskerar att få körförbud i dag – trots att de rullar som de ska. Orsaken är de nya besiktningsreglerna som nu börjar gälla. För bara tio dagar sedan var det fortfarande över 160 000 fordon som inte besiktigats.

- Det finns risk för att det finns ett flertal fordon som får körförbud, säger Stefan Triumf, kommunikatör vid Transportstyrelsen.

Regeländringen innebär nya besiktningsperioder för många personbilar, men även helt nya regler om besiktning för till exempel A-traktorer. Kraven rör landets omkring 14 000 A-traktorer och de nya kraven införs för att öka trafiksäkerheten, eftersom många A-traktorer i dag är i dåligt skick.

De nya reglerna har också inneburit högt tryck på landets bilbesiktningsföretag, men Stefan Triumf bedömer att det har funnits tider och att de som velat besiktiga bilen har kunnat göra det.

- Vi har haft löpande kontakt, och de ska ha klarat av trycket.

För dig som äger en personbil innebär ändringen att du inte längre behöver hålla reda på registreringsnumrets sista siffra för att veta när bilen ska besiktigas. I stället är det tiden sedan den senaste besiktningen som är avgörande.

Får du körförbud på bilen innebär det att man bara får köra från parkeringen till en bilbesiktning, utan omvägar.

Fakta: Nya besiktningsreglerna

TT

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

Även utsläppsreglerna vid besiktning ändras, då generella gränsvärden införs.

Källa: Transportstyrelsen

MEST LÄST