Statsminister Stefan Löfven (S) och USA:s president Donald Trump under en gemensam pressträff i Vita huset i Washington DC.
Statsminister Stefan Löfven (S) och USA:s president Donald Trump under en gemensam pressträff i Vita huset i Washington DC.

Trump pratade Nordkorea och stål med Löfven

Det dunkades i ryggen – och levererades hårda budskap om ståltullar. Men USA:s president Trump tackade också statsminister Stefan Löfven (S) för blågula insatser i Nordkorea och gav sin syn på dagens Sverige.

ANNONS
|

- Ni har ett problem och jag var en av de första att säga det. Jag fick lite kritik för det men det är okej för jag hade rätt, svarade Trump på TT:s fråga om hur han ser på svensk invandringspolitik nu – ett knappt år efter att han kritiserade den.

- Jag vet att det (problemet) långsamt kommer att försvinna, förhoppningsvis snabbt.

ANNONS

Statsministern medgav att Sverige har problem med organiserad brottslighet men sade att man ändrat lagar och satt press på andra EU-länder att ta ansvar.

- Vi har inga ”no go-zoner”. Vi har gjort mycket och vi kan se hur antalet skjutningar minskar i våra tre större städer.

Insats i Nordkorea

USA:s president var samtidigt full av superlativ om sina gäster. Han betonade att svenskar i allmänhet och näringslivet i synnerhet är fantastiskt och sade att han strävar efter ett ännu större ekonomiskt samarbete med Sverige.

Ståendes framför båda ländernas flaggor i Vita husets pampiga East Room berättade Trump att det var tack vare svenska förhandlingar som den amerikanska studenten Otto Warmbier i fjol kunde släppas fri, efter att ha hållits fången i Nordkorea. Warmbiers fall var mycket uppmärksammat och han avled kort efter hemkomsten till USA.

Stefan Löfven å sin sida erbjöd fortsatt svensk hjälp med Nordkoreakonflikten.

- Sverige kan vara en kanal. Eftersom vi har en lång närvaro på koreanska halvön och ett förtroende både i Nord och i Syd så kan vi göra en insats. Det har jag förmedlat till presidenten, sade statsministern.

ANNONS

Till skillnad från många länder har Sverige diplomatiska relationer med den slutna diktaturen och en ambassad i Pyongyang.

"Kärleksfulla" tullar

Den känsliga frågan om tullavgifter gick det trögare med. Löfven var förste EU-ledare att träffa Trump efter att han aviserat en chockhöjning av tullavgifterna på stål (25 procent) och aluminium (10 procent). Statsministern levererade förvisso budskapet att frihandel är mycket viktigt för EU, men Trump verkade stå fast vid sitt beslut och sade att just EU varit orättvist och tufft mot USA.

- Ett handelskrig behöver inte vara dåligt, sade presidenten men lade till att tullavgifterna kommer att införas "kärleksfullt".

Efter presskonferensen, i regnet utanför Vita huset, sade Löfven till svenska journalister att alla parter skulle lida av höjda tullar och att ett handelskrig inte är en väg framåt.

- Men enligt min uppfattning är överkapaciteten på stål till största delen kinesisk, eftersom de står för 50 procent av världsproduktionen och EU för under tio procent. Jag tycker att det är bättre att EU och USA hittar någon form av samarbete för att hantera situationen.

ANNONS

Löfven underströk dock att en sådan förhandling måste föras av EU, inte av honom själv, och han sade att frågan om undantag för länder eller bolag inte diskuterats med Trump.

Två "outsiders"

I övrigt var tonen förhållandevis hjärtlig. Båda ledarna betonade gång på gång den starka relationen mellan länderna. Trump sade att Sverige är den åttonde största investeraren i USA och Löfven beskrev USA som Sveriges största utländska arbetsgivare.

- Och vi är en av de största investerarna per capita i USA. Direkt eller indirekt står vi för en miljon jobb i USA, sade statsministern.

En utmaning för Löfven vid mötet var att skapa personlig kemi med Trump. Det är svårt att säga om han lyckades, men vid slutet av presskonferensen refererade han till dem båda som "politiska outsiders" och tog upp sin bakgrund som svetsare. Efteråt sade statsministern att det var god stämning under hela mötet i Ovala kontoret – trots att de båda ledarna har olika syn på exempelvis tullavgifterna och Parisavtalet om klimatet.

- Vi klarar av att tycka olika om några frågor. Relationen är ändå stark.

ANNONS
TT

Fakta: Statsministerns USA-resa

Tisdag:

Lunch med Swedish Caucus, en arbetsgrupp med kongressledamöter som arbetar för svenska intressen, i kongressen. Näringsminister Mikael Damberg och USA-ambassadör Karin Olofsdotter deltar.

Möte med president Donald Trump i Vita huset. En svensk näringslivsdelegation deltar vid en del av mötet. Utrikesminister Rex Tillerson och den nationelle säkerhetsrådgivaren HR McMaster deltar vid en annan del av mötet.

Pressträff tillsammans med president Trump.

Mottagning på Sveriges ambassad House of Sweden i Washington DC för att fira 200 år av diplomatiska relationer mellan länderna.

Onsdag:

Besök på Astra Zenecas dotterbolag Medimmune i Gaithersburg i Maryland.

Besök på Volvo Group Trucks i Hagerstown i Maryland.

Avslutande pressträff.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg deltar också. Den näringslivsdelegation som reser med består bland annat av Marcus Wallenberg, ordförande för SEB och Saab; Jacob Wallenberg, ordförande för Investors, Ericsson och ABB; Volvo AB:s vd Martin Lundstedt, Saabs vd Håkan Buskhe, Astra Zenecas vd Pascal Soriot, Ericssons vd Börje Ekholm och Business Swedens vd Ylva Berg.

Källa: statsrådsberedningen, Sveriges ambassad i Washington DC

Fakta: Svenskamerikansk handel

Sveriges varuexport till USA, den viktigaste exportmarknaden utanför Europa, uppgår till omkring 75 miljarder kronor. Importen från USA uppgår till cirka 30 miljarder kronor.

USA är Sveriges viktigaste investeringsmarknad. Cirka 1200 företag med anknytning till Sverige verkar i USA (bland dem Volvo Trucks och Astra Zeneca) vilket beräknas skapa över 300 000 arbetstillfällen.

I Sverige finns omkring 1500 amerikanskägda bolag (bland dem exempel Facebook och Apple) vilka sysselsätter närmare 70 000 personer.

Källa: utrikesdepartementet

Bakgrund: Flera hundra år av utbyten

De första svenska migranterna kom till delstaten Delawares stränder redan 1638 och på 1800-talet utvandrade flera hundratusen svenskar till USA. I dag beräknas miljontals svenskamerikaner leva på båda sidorna Atlanten.

Den 29 april 1818, för nästan 200 år sedan, presenterades USA:s första sändebud sina kreditivbrev i Stockholm, en ”minister” vid namn Jonathan Russel.

Relationerna mellan USA och Sverige beskrivs i dag som mycket goda och starka, av både det amerikanska och det svenska utrikesdepartementet.

Handeln mellan länderna är omfattande. Sverige och USA samarbetar även kring biståndsfrågor, försvar och säkerhetspolitik. Sverige är en så kallade EOP-partner till försvarsalliansen Nato och har bland annat bidragit till de USA-ledda insatserna i Afghanistan och Irak.

2013 besökte USA:s dåvarande president Barack Obama Sverige. Det var det första bilaterala besöket av en sittande president någonsin.

Senast en svensk statsminister var i Vita huset för ett möte med presidenten var i maj 2016, då den dåvarande presidenten Barack Obama bjöd in till ett nordiskt toppmöte. Även då var det Stefan Löfven som representerade Sverige.

Sedan Donald Trump tillträdde har han tagit emot såväl Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges statsminister Erna Solberg samt Finlands president Sauli Niinistö i Vita huset.

Källor: Svenska och amerikanska UD, USA:s Sverigeambassad

ANNONS