Justitiedepartementet föreslår att tillståndskravet för danstillställningar slopas. Arkivbild.
Justitiedepartementet föreslår att tillståndskravet för danstillställningar slopas. Arkivbild.

Tillståndskrav för dans kan slopas

En ny utredning från justitiedepartementet slår fast att det absoluta tillståndskravet för offentliga danstillställningar bör slopas.

ANNONS
|

Utredningen, utförd på uppdrag av inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S), kommer fram till att tillståndskravet endast bör gälla danstillställningar med vissa riskfaktorer.

Tillstånd ska endast krävas för danstillställningar vars natur, deltagarantal, plats och tid på dygnet bedöms kunna innebära ordnings- och säkerhetsrisker. Ett exempel som framförs är nattklubbar.

I dagsläget krävs tillstånd för alla typer av offentliga danstillställningar, oavsett storlek och sammanhang. Att slopa det absoluta tillståndskravet skulle leda till minskad byråkrati utan att göra avkall på ordning och säkerhet, enligt justitiedepartementet.

"Mindre danstillställningar som äger rum inom ramen för sedvanlig restaurang- eller pubverksamhet bör falla utanför tillståndskravet. En förutsättning för detta bör vara att danstillställningen inte medför något behov av särskilda åtgärder för att ordning och säkerhet ska kunna upprätthållas", skriver departementet i rapporten.

ANNONS

TT

ANNONS