Är det verkligen rätt föremål? Polisen kan säga säkert först då de undersökts tekniskt. Arkivbild.
Är det verkligen rätt föremål? Polisen kan säga säkert först då de undersökts tekniskt. Arkivbild.

Teknisk undersökning av regalier prioriteras

Polisens nationella forensiska center ska göra ingående tekniska undersökningar av de stulna regalierna från Strängnäs domkyrka. Exakt vad man ska titta på är hemligt, men under den avbrutna rättegången har det blivit känt att bland annat blod från den misstänkte hittats i domkyrkan.

ANNONS
|

Fyndet av de kungliga regalierna, som gjordes ovanpå en sopkorg i Åkersberga natten till igår, ska nu undersökas noga av Nationellt forensiskt center (NFC) i Linköping. Ännu kan polisen inte bekräfta med 100 procents säkerhet att det verkligen är de stulna regalierna som återfunnits, men under tisdagen uppgav Åklagarmyndigheten att det var sannolikt – 99 procents säkerhet.

- Vi har fått in dem hit, säger Susanne B Karlsson, pressinformatör vid NFC.

ANNONS

Paus i rätten

Polisen är mycket förtegen kring fyndet och föremålen, och vill inte säga något innan man kommit längre i utredningen. Förundersökningen kring stölden har återupptagits, och rättegången mot den 22-årige man som står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol, har pausats.

Frågan är hur lång tid en teknisk utredning kan ta. NFC har fått in många ärenden under senare tid, inte minst efter alla de skottlossningar som skett. Men NFC kommer att prioritera regaliefynden.

- Vi kommer att hantera det här ärendet skyndsamt, säger Susanne B Karlsson.

Hon kan inte säga mer exakt vilka undersökningar som ska göras, eller hur lång tid de kan ta.

Men rättegången är alltså avbruten. På tisdagen uppgavs rättegången återupptas igen den 15 februari. Den misstänkte 22-åringen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt vid stölden.

Regalierna är mycket värdefulla och kulturhistoriskt viktiga. Det rör sig om Karl IX:s och drottning Kristinas begravningsregalier från 1600-talet – kronor, äpplen och spiror – som förvarats i en monter i Strängnäs domkyrka.

ANNONS

Värda miljoner

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan, men polisen vill inte säga något om några skador, eller om de hittade kronorna och fynden i domkyrkan hör ihop. Till exempel har blod från 22-åringen hittats i domkyrkan på glasbitar från montern. Kanske kan fingeravtryck eller dna finnas kvar på de nu hittade regalierna. Men polisen vill inte säga vilka undersökningar som ska göras.

- Vi kommenterar inte det, säger Susanna B Karlsson.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

TT

Fakta: Kulturhistoriskt ovärderliga föremål

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade "svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj. Till regalierna räknas också gyllene riksäpplen och spiror.

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Källor: Nationalencyklopedin, Livrustkammaren och åklagarna.

ANNONS