Tågtrasslet kan pågå i flera dagar till. Arkivbild.
Tågtrasslet kan pågå i flera dagar till. Arkivbild.

"Tågproblem blir förtroendesmäll för tågen"

Tågförseningarna som återigen drabbar tusentals resenärer väntas pågå i flera dagar. En förtroendesmäll för tåg som transportmedel, enligt MTR Express.

ANNONS
|

Det kommer att dröja flera dagar innan tågen mellan Sveriges största städer gå normalt igen, och de skapar stora problem för resenärerna, konstaterar tågbolaget MTR Express vd Mats Johannesson.

- På kort sikt blir det problem för våra resenärer, och det är de vi försöker minimera påverkan av. Sedan kostar det naturligtvis oss pengar, men på längre sikt är det en förtroendesmäll för järnvägen, det stora problemet är att folk väljer att inte åka tåg, säger han.

ANNONS

Ledning nedriven

Under måndagsförmiddagen revs en kontaktledning ned i Kumla, vilket ytterligare påverkade trafiken mellan Stockholm och Göteborg. Vid 13-tiden var felet åtgärdat.

Men tågen går ändå inte i tid, eftersom problemen i Skövde inte kunnat åtgärdas ännu. Branden i Trafikverkets teknikhus där orsakades av en nedriven kontaktledning, enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

- Det har inget med underhållet att göra, men något har gjort att kontaktledningen rivits ned. Det kan vara många olika orsaker till det.

Det väntas ta flera dagar att reparera efter branden. Först på onsdag får den branddrabbade sträckan bättre kapacitet att släppa förbi tågen.

Nu är det signallöst på en sträcka av elva kilometer förbi platsen, och därför går det bara att släppa förbi ett tåg i taget. Tågen måste också köras med reducerad hastighet på grund av signalbristen, då lokföraren enbart har sina ögon till hjälp. Det kan ta 50 minuter för ett tåg att gå förbi, enligt Trafikverket.

Arbetena kan pågå även efter onsdagen.

- Teknikhusen är unika för varje plats, och det finns inte specialutrustning på lager, säger han.

ANNONS

Leds om

En del av tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm leds nu om på sträckorna Falköping–Nässjö och Kil–Karlstad. Också på dessa sträckor blir det förlängda restider.

- Utmaningen där är att det finns lokal- och regionaltåg att samsas med, och sträckan Kil–Karlstad är dessutom enkelspårig. Även om det löser mycket av knutarna innebär det ganska ordentliga förlängningar, säger Bengt Olsson.

Tågsätten förlängs också, så att fler passagerare kan åka med varje tåg, enligt Olsson.

Söndagens brand har hittills drabbat många tusen passagerare. Bara MTR Express hade ett femtontal tåg ute på rälsen under dagen, och omkring 3000 av deras passagerares drabbades. SJ hade betydligt fler tåg och passagerare.

TT

Fakta: Fakta: Så får du ersättning vid försening

Reglerna är en smula krångliga – de räknas ut olika beroende på tågsträckans längd, det vill säga själva tågrutten och inte hur långt du åker. Orsaken är att EU-regler gäller för långtågen, och Sverige har infört egna, hårdare regler för kortare resor.

Om tågsträckan är under 15 mil är det lag om kollektivtrafik som gäller. Du får ersättning efter 20 minuters försening med 50 procent av biljettpriset. Är förseningen över 20 minuter har du rätt att exempelvis åka taxi på tågbolagets bekostnad upp till ett maxbelopp på cirka 1 100 kronor.

Vid längre tågrutter, över 15 mil, har man rätt till ersättning vid 60 minuters försening eller mer. Resenären har rätt att få tillbaka 25 procent av biljettpriset, och har också rätt till mat och dryck. Om det står klart att förseningen blir mer än 60 minuter innan resan påbörjas får resenären avboka resan. Vid 120 minuters försening ersätts 50 procent av biljettpriset.

Du kräver ut din ersättning från det tågbolag du rest med.

Källa: Konsumentverket

ANNONS