Branden längs järnvägen vid Asphyttan, söder om Filipstad, tycks nu vara under kontroll. Arkivbild.
Branden längs järnvägen vid Asphyttan, söder om Filipstad, tycks nu vara under kontroll. Arkivbild.

Tågbolag polisanmäls av räddningstjänsten

Räddningstjänsten i Karlstad polisanmäler det tågbolag som misstänks ha orsakat bränderna längs banvallen söder om Filipstad.

ANNONS
|

Det var under måndagen som flera bränder blossade upp längs järnvägsspåret söder om Filipstad. Brandorsaken tros vara gnistbildning från ett godståg. Vad räddningstjänsten vill att polisen ska utreda är om tågbolaget varit oaktsamt i lagens mening när det råder eldningsförbud.

- Hur kan det då vara förenligt med förbudet att åka omkring och formligen spruta eld omkring sig, frågar sig Björn Johansson.

ANNONS

Kostar stora pengar

Räddningstjänsten påpekar att det inte bara kostar stora pengar att släcka bränderna utan att det också påverkar beredskapen för andra händelser. Tågbolaget har avböjt att kommentar räddningstjänstens anmälan.

- I dagsläget kan man inte säkerställa att vårt tåg har orsakat branden, säger Sohana Josefsson, kommunikationsdirektör på Green Cargo till SVT Värmland.

Läget under kontroll

Branden längs järnvägen vid Asphyttan, söder om Filipstad, är nu under kontroll.

- Det brinner inget längre. Nu handlar det om bevakning så att det inte flammar upp, säger Mattias Långström brandinspektör vid Bergslagens räddningstjänst.

Sju personer från räddningstjänsten, tillsammans med personal från hemvärnet och skogsägarna, är på plats för att bevaka att branden inte blossar upp.

- Läget är lugnt, men formellt har vi ännu inte avslutat insatsen, säger Mattias Långström.

ANNONS
TT

ANNONS