Oavsett hur mycket eller lite du swishar till en organisation eller ett företag får mottagaren betala. Arkivbild.
Oavsett hur mycket eller lite du swishar till en organisation eller ett företag får mottagaren betala. Arkivbild.

Swish kan användas för ekonomiska sabotage

Skänk en krona – så kostar det mottagaren två. Med hjälp av Swish kan den som vill sabotera för företag eller organisationer som man inte tycker om.

ANNONS
|

På nätet finns tips om hur man saboterar för företag eller politiska organisationer med hjälp av donationer via betaltjänsten Swish. Nyligen spreds en uppmaning på Facebook att försöka sinka insamlingen till lördagens demonstation mot den pågående försvarsövningen Aurora 17 med hjälp av Swish.

Få någon att gå back

Minst ett 20-tal anställda på Försvarsmakten och inom hemvärnet har deltagit, rapporterar SVT Nyheter Väst. Genom att swisha en krona till insamlingen så riskerade arrangörerna att gå back, eftersom banken tar ut två kronor i avgift av föreningar, organisationer och företag.

- Jag känner inte till det här fallet, så det är svårt att kommentera. Jag har inte hört om det tidigare, säger Anna Sundblad, presschef Danske bank i Sverige.

ANNONS

Niklas Arvidsson, docent vid Kungliga Tekniska högskolan, som forskat om det kontantlösa samhället, har heller inte hört talas om tillvägagångssättet tidigare, men varnar för att fler organisationer kan drabbas.

- Om någon vill sabotera på det här sättet så kommer det gå om inte bankerna ändrar sin prissättning, säger han till TT.

Swish är ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. För privatpersoner är tjänsten gratis. Av företag, organisationer och föreningar tar bankerna däremot betalt av. Avgiften för att ta emot en inbetalning varierar mellan en till drygt två kronor, beroende på vilken bank som gäller.

"Väldigt olyckligt"

Inga problem när en donation eller inbetalning överstiger beloppet. Men i annat fall går mottagaren back, och får i stället betala.

- Det här visar på att det finns en orimlighet i prissättningen för swish-tjänsten vid de här transaktionsnivåerna, säger Niklas Arvidsson.

ANNONS

- Det är väldigt olyckligt, men det är svårt för oss att ha en kommentar i dagsläget, säger Lena Bivner presschef Länsförsäkringar bank.

Mats Olsson, presskontakt på Handelsbanken, säger även han att användandet av Swish som sabotage är en nyhet. Han tillägger dock att i Handelsbanken är det en lokal fråga för respektive kontor vilka villkor de erbjuder.

- Det är olika från kund till kund och från kontor till kontor vad man kommer överrens om. Vissa har en avgift, andra har löst det på annat sätt.

Slipper betala

För lördagens demonstranter i Göteborg har frågan löst sig. Arrangörerna, bland annat Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, behöver inte betala för de illvilliga Swish-överföringarna.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med ansvarig bank som bekräftar att avgifterna nu stryks. Försvarsmakten fördömer å sin sida det inträffade, och skriver på sin blogg att man "som anställd i Försvarsmakten ska man värna om det fria ordet, inte hindra det."

ANNONS

TT

Fakta: Används av fem miljoner svenskar

Swish startade som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker; Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna.

Swish lanserades 2012, då som en mobil betaltjänst för privatpersoner.

För företag och organisationer kostar inbetalningarna som görs. Priserna sätts av bankerna och varierar mellan 1 till drygt 2 kronor. Eventuell årsavgift tillkommer.

Förra året nådde betaltjänsten fem miljoner användare.

Källa: Getswish

ANNONS