Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho lämnar Rosenbad i Stockholm på fredagsmorgonen.
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho lämnar Rosenbad i Stockholm på fredagsmorgonen.

Sydkorea näst på tur efter "hemliga" mötet

Sverige och Nordkorea diskuterade samarbete och säkerhetsfrågor som rör USA under mötet i Stockholm. Men om samtalen lett närmare till ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un råder det tysthet kring. På måndag står Sydkorea på tur att prata med Sverige.

ANNONS
|

EU:s utrikesministrar träffas på måndag i Bryssel och där kommer Margot Wallström (S) att träffa Sydkoreas utrikesminister, Kang Kyung-Wha.

- Då kommer det även att ske ett bilateralt möte mellan Wallström och Kang. Man kan nog tänka sig vad det kommer att handla om, säger Erik Wirkensjö, Wallströms pressekreterare och tillägger att Kang kommer direkt från Washington.

ANNONS

Locket på

Mötet i Bryssel kommer efter att två dagars samtal mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och hennes nordkoreanska motsvarighet Ri Yong-Ho avslutats i Stockholm.

De har bland annat uppehållit sig i diplomatbyggnaden Villa Bonnier på Djurgården och i utrikesdepartementet. Några detaljer om vad de pratade om har framkommit efter att UD gått ut med ett uttalande på lördagseftermiddagen. Men annars ligger locket på och inga intervjuer ges.

"Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer", skriver UD.

Tog upp USA

Parterna har även diskuterat behovet av att Nordkorea avskaffar sitt kärnvapen- och robotprogram, det humanitära läget i diktaturen samt sanktioner.

Den mest uppmärksammade frågan inför mötet har varit den kring huruvida USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska kunna träffas öga mot öga. Om den frågan specifikt kom upp vill inte UD berätta, men departementet bekräftar att samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA togs upp.

- De säger de givna talepunkterna som måste tas upp: Vår ståndpunkt och FN:s ståndpunkt, att Nordkorea måste avskaffa sina kärnvapen, att man hoppas kunna gå tillbaka till någon form av sexpartssamtal, som inte skett sedan 2008. För det är de parterna som nämns där, säger Jerker Hellström, forskningsledare med fokus på Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut.

ANNONS

"Pratar med en mussla"

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) deltog i mötet och kommenterade själv den ringa informationen.

- Vi har en överenskommelse att vi inte kommenterar det vi håller på med. Skulle vi ensidigt gå ut så stör det sättet vi kommit överens att vi jobbar på. Jag är ledsen, det är en mussla du pratar med, säger han.

Kommunikationen utåt måste vara sparsmakad och frågan om ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un är inget som UD kan berätta om i nuläget, enligt Jerker Hellström.

- Det skulle leda till följdfrågor. Nordkorea har inte bekräftat att det blir ett möte, och det måste man vänta på att Nordkorea gör. Det är inget som är Sverige är inblandat i.

Det har spekulerats i om Sverige i sådana fall skulle kunna stå som värd, i sin roll med skyddsmaktsuppdrag mellan USA och Nordkorea.

ANNONS

- Då är man tillbaka till grundfrågan om Kim kan tänka sig att lämna Nordkorea, men vad de flesta förväntar sig är väl något möte i den demilitariserade zonen. Sverige är inte högt upp. Vi är inte bland de mer sannolika alternativen, säger Jerker Hellström.

"Off the record"

Ri besökte också fredsforskningsinstitutet Sipri, där han mötte ordförande Jan Eliasson och chefen Dan Smith för att diskutera situationen på Koreahalvön och nordöstra Asien. Enligt Sipri var diskussionen "off the record", alltså hemlig och Jan Eliasson uppger för TT att han har "ingen möjlighet" att kommentera saken.

Samtalen mellan Sverige och Nordkorea förlängdes med en dag men efter lördagens avslut finns inget mer inplanerat, säger Erik Wirkensjö, Margot Wallströms pressekreterare.

TT

ANNONS