Sverige tappar placeringar när Transparency International publicerar sitt korruptionsindex för 2017. En förklaring är att flera skandaler avslöjades. Arkivbild.
Sverige tappar placeringar när Transparency International publicerar sitt korruptionsindex för 2017. En förklaring är att flera skandaler avslöjades. Arkivbild.

Sverige mer korrupt än våra grannar

Sverige är mer korrupt är Danmark, Finland och Norge.

ANNONS
|

Den globala organisationen har rankat 180 länder i ett korruptionsindex där 100 står för ett "mycket rent" land.

Fjolårets index för Sverige blir 84. Förvisso en sjätte plats, men ändå en förstärkt dålig trend: 2015 låg Sverige på 89 och 2016 på 88.

- Att det går i fel riktning är alarmerande, säger Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige.

ANNONS

Hon är inte förvånad över Sveriges fall med tanke på alla korruptionsskandaler som avslöjats det senaste året:

Riskabla inköp

- Det började illa med Statens fastighetsverk och en generaldirektör som fick avgå. Sedan hade vi Trafikverket, Polisen och deras passhantering, Transportstyrelse och, ja, det finns många exempel tyvärr.

Korruptionsindexet har gjorts under lång tid, men helt jämförbara data finns från 2012 – och Sverige bottennoteras nu. Det är särskilt inom ett bedömningsområde som Sverige faller brant:

- Näringslivsföreträdare anser att det blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentliga upphandlingar, säger Ulla Andrén.

Hon finner det problematiskt dels att offentlighetsprincipen inte alltid tillämpas, dels att insynen blir lidande när kommuner och landsting alltmer använder bolag i offentlig verksamhet.

Tilliten urholkas

Transparency International Sverige föreslår en nationell handlingsplan mot korruption för att klara åtagandet i de globala målen, Agenda 2030.

ANNONS

- Jobbar vi inte aktivt mot korruptionen finns det avsevärda risker att Sverige tappar ännu mer i tillit till offentliga institutioner, säger Ulla Andrén.

Nya Zeeland (89) toppar listan för 2017 års minst korrupta land följt av Danmark (88). Tredjeplatsen (85) delas av Finland, Norge och Schweiz.

I botten återfinns Somalia (9).

TT

ANNONS