Ett träd föll över en personbil under färd i Göteborg.
Ett träd föll över en personbil under färd i Göteborg.

Stormen Knud drar in över Sverige

Stormen Knud har redan fällt träd, orsakat strömavbrott och stört tågtrafiken. Men ännu hårdare vindar väntas in över Skagerrak och nordvästra Götaland. Det har uppmätts orkanstyrka i vindbyarna vid Väderöarna.

ANNONS
|

- Vi fick in en observation på 32,8 meter per sekund i byarna. Det är precis över orkanstyrka, säger Kristian Silver, meteorolog vid SMHI, till P4 Väst.

Under förberedelserna för stormen Knud ställdes både flyg, tåg och färjor i västra Sverige in. På fredagseftermiddagen började stormen också märkas tydligare. Uddevallabron stängdes för tung trafik. På Trafikverkets webbplats kom rapporter om nedfallna träd och vägskyltar från en rad platser i västra Sverige.

ANNONS

Under kvällen kom flera larm om nedfallna träd i Göteborg. Bland annat föll ett träd över en personbil under färd. Två personer befann sig i bilen och det fanns först information om att en av dem blivit fastklämd.

Personerna som satt i bilen klarade sig undan med småsår, skriver Aftonbladet.

Även på flera andra håll i landet föll det ner träd på vägbanorna. Bland annat varnade Trafikverket för framkomlighetsproblem i Jönköpings län, Kalmar län, Örebro län, Södermanland och Östergötland.

Stopp i tågtrafiken

Tidigt på kvällen blev det stopp i tågtrafiken mellan Hallsberg och Vingåker. Resandet mellan Göteborg och Stockholm påverkas.

- Det är ett träd som fallit över kontaktledningen, så det är totalstopp i trafiken, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafiken beräknas kunna återupptas under natten.

Under sen eftermiddag började de första rapporterna om strömlösa hushåll komma. Och det var Inte bara Västkusten som drabbades. Till exempel var tusentals hushåll strömlösa i Södermanland och Östergötland under kvällen.

De väntade stormvindarna har gjort att elbolagen höjt sin beredskap, genom att bland annat förbereda sina fordon och utrustningar.

ANNONS

Vindarna tilltar

Under eftermiddagen och kvällen passerade en kallfront med bland annat regn. Bakom kallfronten är ett lågtryck med kraftiga vindar på väg in över Bohuskusten.

- Runt 22 fram till midnatt kommer vi att ha de högsta vindhastigheterna, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

SMHI:s så kallade klass 2-varning – för mycket besvärligt väder – gäller för Skagerrak, Bohuslän, Göteborg, Dalsland och området sydväst om Vänern. Här väntas vindbyar i stormstyrka, på mellan 25 och 28 meter per sekund.

Men även i kallfrontens spår har det blåst rejält. En mängd klass 1-varningar utfärdades, men flera av dem plockades bort under kvällen.

- I de områden där vi har klass 1-varningar är det ganska snabbt övergående för de kraftigaste vindarna, säger Andersson.

Kustbevakningen i beredskap

Till havs håller samtidigt Kustbevakningen hög beredskap, både längs västkusten och öster om Gotland.

"Våra stora fartyg gör nytta om de redan befinner sig där det kan gå illa. Vi har resurser under helgen, men vill ändå avråda från att bege sig ut på sjön när vinden tilltar", skriver Martina Söderberg, vakthavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Stena Line har ställt in flera avgångar på färjelinjerna Göteborg–Frederikshavn och Varberg–Grenå mellan Sverige och Danmark på grund av stormen.

Trafikverket har stoppat tågtrafiken på fyra sträckor i Västsverige från klockan 16 på fredagen och nästan ett dygn framåt. De berörda sträckorna är Uddevalla–Strömstad, Varberg–Borås, Borås–Herrljunga samt Håkantorp–Gårdsjö på Kinnekullebanan.

Dessutom har flera arrangemang utomhus blivit inställda i Västsverige, bland annat en konsert med Loreen på Liseberg.

TT

Fakta: SMHI:s varningar

SMHI utfärdar varningar när väderutvecklingen väntas innebära risker för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner.

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Därutöver utfärdar SMHI ibland "risk för mycket besvärligt väder". Benämningen används vid större osäkerheter i väderutvecklingen, men kan övergå till en varning om osäkerheten i prognosen minskar.

ANNONS