Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen och hans svenska kollega Peter Hultqvist (S) träffades i Köpenhamn på tisdagen.
Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen och hans svenska kollega Peter Hultqvist (S) träffades i Köpenhamn på tisdagen.

Avtal om militära överflygningar och övningar

Den svenska försvarsmakten har slutit ett avtal med sin danska motsvarighet som ska förenkla överflygningar över respektive lands territorier. Dessutom ska fler gemensamma övningar hållas och radarinformation ska delas mellan de nordiska länderna.

ANNONS
|

- Vi ska i vissa lägen kunna använda varandras luftrum. Det gör att situationen för incidentberedskapen förbättras, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Samarbetet mellan det danska och svenska försvaret stärks i skenet av den förändrade hotbilden i Östersjöområdet.

Det nya avtalet ska för dansk del gälla exempelvis när landet har ansvar för incidentberedskap i ett tredje land. Men även svenska militära flygplan ska få möjligheter att genom förenklade regler flyga över danskt territorium.

ANNONS

- Handläggningstiderna förkortas, säger Hultqvist bland annat om hur det ska bli enklare att agera.

Dela radarbilder

Han säger att avtalet förbättrar de båda ländernas gemensamma effektivitet, deras operativa handlingsfrihet samt möjligheterna att samverka.

Redan tidigare finns ett nordiskt avtal som ger möjlighet till överflygningar men det gäller bara vid övningar, utbildningar eller uppvisningar i länderna. Det svensk-danska avtalet blir alltså mer långtgående.

Avtalet mellan Sverige och Danmark gäller inte obemannade flygplan eller andra obemannade farkoster.

Natoländerna Danmark och Norge har också slutit avtal med Sverige och Finland, som inte är medlemmar av försvarsalliansen, om att dela radarbilder för att få bättre överblick över Östersjö-området. Enligt Hultqvist gäller avtalet i fredstid.

Gemensamma övningar

Hultqvist träffade sin danske kollega Claus Hjort Frederiksen i Köpenhamn på tisdagseftermiddagen.

"Våra länders såväl geografiska som kulturella närhet till varandra innebär ett behov att möta nya säkerhetspolitiska utmaningar gemensamt", skrev de i en gemensam debattartikel i Sydsvenskan inför mötet.

Nu ingår också fler gemensamma militärövningar i de svensk-danska planerna.

- Där är ubåtsjaktsövningar ett sådant exempel, säger Hultqvist.

ANNONS
TT

ANNONS