European Medicines Agency (Ema) måste flytta från London i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU.
European Medicines Agency (Ema) måste flytta från London i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Svensk irritation över Ema-utvärdering

Gör om och gör rätt, manar Sverige till EU-kommissionen om de utvärderingar som gjorts av kandidatstäderna till att ta över EU:s läkemedelsmyndighet Ema från London. Nej, lyder svaret.

ANNONS
|

Sverige har skrivit ett "mycket argt" brev till EU-kommissionen om de tämligen korthuggna sammanfattningar som presenterades i slutet av september. Där konstaterades bland annat att det svenska budet (Stockholm/Uppsala) inte gav några besked på en rad punkter om exempelvis wifi-tillgång, personalcaféer och toaletter – saker som EU-minister Ann Linde (S) anser vara "självklara".

- Jag upprepade min kritik till kommissionen att vi inte tycker att utvärderingen var korrekt gjord, säger Linde sedan frågan diskuterats av EU-länderna i Luxemburg på tisdagen.

ANNONS

TT: Kommer det att hända något med den saken?

- Nej, svarar Linde kort och gott.

- Kommissionen sade "vi har gjort så gott vi har kunnat".

"Inte rättvist"

Totalt är det 19 länder runt om i EU som slåss om att få ta över Ema från London. Kampen är stenhård och alla kampanjar för fullt.

Från svensk sida beklagas dock proceduren. Frågan kommer att avgöras via en hemlig omröstning bland EU-ministrarna den 20 november, där alla kan rösta precis som de vill, oavsett om de tycker att kandidaterna uppfyller kraven eller inte.

- Det är ju inte rättvist. Det är så mycket politik i det hela och det är mindre rena objektiva kriterier. Men man får laga efter läge och nu försöker vi övertyga alla ändå att vårt bud är det bästa. Man kan inte göra mer, säger Linde i Luxemburg.

ANNONS

Övertygar personalen?

Samtidigt gör Sverige också ett nytt försöka att övertyga Ema-personalen, som bara rankade Stockholm på 11:e plats i en intern enkät om vart man kan tänka sig att flytta med när flyttlasset går.

- De har ju sagt att man känner att Stockholm är lite långt borta och därför försöker vi övertyga så mycket som möjligt om att det finns väldigt bra flygförbindelser, bra möjligheter att ge alla bostäder och att Sverige rankas väldigt högt när det gäller levnadsstandard, att det finns daghem och den typen som personal tänker på, säger Linde, som konstaterar att kampen blir hård.

- Vi har det bästa budet när det gäller patientsäkerhet i Europa, men det är tufft nu, det är det, säger EU-ministern.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: Kampen om Ema och Eba

European Medicines Agency (Ema) grundades 1995 och har runt 900 anställda. Ema ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.

European Banking Authority (Eba) grundades 2011 och har drygt 150 anställda. Eba utför stresstester på banker och kontrollerar att de nationella tillsynsmyndigheterna i banksektorn sköter sitt jobb.

19 städer – däribland Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors – hoppas få ta över Ema från London från 2019. Åtta städer – dock inga nordiska – kämpar om Eba.

ANNONS