Smusslade någon bort valsedlar i direkt syfte att hindra folk från att rösta med dem? Om det skulle kunna bevisas kan det vara fråga om brott.
Smusslade någon bort valsedlar i direkt syfte att hindra folk från att rösta med dem? Om det skulle kunna bevisas kan det vara fråga om brott.

Svårt att bevisa brottslig valpåverkan

Brottsligt, eller bara slarv? Nu utreds en rad anmälningar om brott i samband med valet. Men det är ovanligt att någon åtalas, enligt chefen för Riksenheten mot korruption.

ANNONS
|

Kim Andrews, chef för Riksenheten mot korruption inom Åklagarmyndigheten, berättar att de fått in mellan 30 och 40 brottsanmälningar som rör valet. Exakt vad det rör för händelser vill han inte berätta, men utredningar pågår i en del av dem.

- Det är ungefär samma volymer som tidigare när det gäller brottsrubriceringen otillbörlig verkan vid röstning. Det innebär att någon försöker manipulera röstningen. Till exempel då man lägger sig i röstningen, eller gömmer undan valsedlar för att påverka resultatet, eller att någon säljer sin röst, säger Kim Andrews.

ANNONS

Det finns också ärenden som innefattar våld eller hot, och ärenden som både handlar om otillbörlig verkan vid röstning och hot eller våld.

Ovanligt brott

Det är mycket ovanligt att någon åtalas för det här brottet, berättar han. I modern tid har det inte hänt.

- Det finns några rättsfall från 40-talet och 60-talet. Men ingen har åtalats de senaste valen.

Anledningen är att åklagaren måste kunna bevisa att en person haft ett direkt uppsåt att just påverka valresultatet, inte bara att någon sjabblat eller gjort fel, förklarar han.

Svårutrett

- Generellt sett är det här svårutredda brott. Om någon sett något i en röstlokal som uppfattas som tveksamt så krävs det att åklagaren får veta vem som gjort vad.

Nu kommer Andrews och hans kollegor att gå igenom anmälningarna, och ta ställning till om de ska gå vidare med utredningen eller lägga ned anmälningarna. Det kommer att ta tid, konstaterar han. Men Riksenheten mot korruption kommer inte att utreda konspirationsteorier eller svepande påståenden i stil med att det är "uppenbara skillnader i opinionen före och efter valet, som visar på valfusk".

ANNONS
TT

Fakta: Brott i samband med valet

Polisen har mottagit sammanlagt 2337 anmälningar om brott som antingen polisen eller anmälaren bedömer har en koppling till årets val. Dessa anmälningar kom in mellan vecka 14 och vecka 36. Bland de misstänkta brotten ingår allt från stöld av valaffischer till misshandel och otillbörlig valpåverkan.

Skadegörelsebrott: 1160

Tillgreppsbrott: 200

Trafikbrott: 5

Våldsbrott: 231

Övriga brott mot person: 335

Övriga specialstraffrättsliga brott: 163

Andra övriga brott: 243

Totalt: 2337

Fakta: Böter eller fängelse

Brottet otillbörlig verkan vid röstning kan ge böter eller fängelse i högst sex månader, om det handlar om brott av normalgraden. Vid grovt brott är maxstraffet fyra års fängelse.

För att någon ska kunna fällas måste åklagaren kunna visa att en viss person har utfört någon bestämd handling i syfte att påverka valresultatet. Det kallas för att ha direkt uppsåt till effekten, förklarar Kim Andrews.

Källa: Riksenheten mot korruption

ANNONS