En strid om den ekonomiska politiken väntar partiledaren Jonas Sjöstedt på kongressen i helgen. Arkivbild.
En strid om den ekonomiska politiken väntar partiledaren Jonas Sjöstedt på kongressen i helgen. Arkivbild.

Strid väntar på V-kongressen

Med en portad och avhoppad tidigare partiledare, en riksdagsledamot som bojkottar och kritik från en annan om toppstyrning samlas Vänsterpartiet i helgen till kongress i Karlstad. Där väntar också en tung konflikt om den ekonomiska politiken och budgetdisciplin.

ANNONS
|

Pinsamheterna kring Lars Ohly får nog ändå beskrivas som relativt små bekymmer. Det är trots allt ett ganska välmående parti med politiska och opinionsmässiga framgångar som kraftsamlar inför valet. Jonas Sjöstedt är en populär partiledare som lyft partiet i opinionen och som i flera budgetöverenskommelser levererat vänsterpolitik.

Möjligen finns det en besvikelse över att framgångarna stannat vid bara två procentenheter över valresultatet mot bakgrund av Sjöstedts beskrivning att "vi har aldrig fått igenom så mycket politik som nu".

Ökad jämlikhet

Enligt Sjöstedt har partiet sannolikt aldrig varit så framgångsrikt som den här mandatperioden och fått igenom ett 80-tal reformer.

ANNONS

Fokus på kongressen ligger på valplattformen. Partistyrelsen vill lyfta arbetstidsförkortning, ett nytt pensionssystem och en grön investeringsbank på 100 miljarder kronor som de viktigaste valfrågorna.

- Den röda tråden är ökad jämlikhet, sade Jonas Sjöstedt när han presenterade förslaget till valplattform "Ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste" nyligen.

Strid väntar

Allvarligare för partiledningen än Ohly och kritik för toppstyrning är den strid om den ekonomiska politiken som väntar på kongressen. Flera distrikt, bland andra Göteborg och Uppsala, vill överge budgetreglerna. Tillsammans med Skånedistriktet vill de låneinvestera över 100 miljarder kronor för full sysselsättning.

Enligt motionen måste Vänsterpartiet "börja föra en politik för full sysselsättning och kraftigt utbyggd välfärd".

Nationalisera storbankerna

Partiledningen säger nej. Det var ett krav från förra S-ledaren Mona Sahlin under Lars Ohlys tid att partiet måste ansluta sig till budgetdisciplinen. Realisterna i partiet vet att partiets ekonomiska politik inte skulle tas på allvar annars.

Partiledningen säger också nej till krav på att nationalisera storbankerna, upphäva Riksbankens oberoende och aktivera kravet på EU-utträde.

En kritik mot valplattformen som inte återspeglas i motionerna kommer från riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som har valt att bojkotta kongressen. Hon är kritisk till att valplattformen inte talar om integrationen eller problemen med hedersförtryck. Hon har under flera år legat i konflikt med partiledningen kring detta.

ANNONS
TT

Fakta: V-kongressen

Vänsterpartiet håller kongress den 9–11 februari i Karlstad.

225 ombud ska behandla 488 motioner, varav merparten handlar om partiledningens förslag till valplattform.

Kongressen kommer därmed att besluta om partiets huvudsakliga politiska inriktning inför valet.

Kongressen ska också ta ställning till omval av Jonas Sjöstedt.

Bland förslagen i valplattformen finns:

Sex timmars arbetsdag.

En miljonärsskatt.

Förmögenhetsskatt.

Progressiv kapitalbeskattning.

Minskade ränteavdraget och slopat rut-avdrag.

Nytt pensionssystem.

Stopp för fossildrivna bilar senast 2025.

Säg upp värdlandsavtalet med Nato.

Generösare asylmottagning.

Grön investeringsbank på 100 miljarder.

Tredje juridiskt kön.

ANNONS