Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.
Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.

"Stort mottagande fel skött kan ge problem"

Sveriges stora asylmottagande de senaste åren kan bli ett stort bekymmer om det hanteras fel, enligt samordningsminister Ibrahim Baylan (S) som leder regeringens arbete mot segregation.

ANNONS
|

Han framhåller att arbetslösheten visserligen faller även bland nyanlända, men det räcker inte.

Inte bara oppositionen utan även fler och fler ledande socialdemokrater börjar tala om integration och uppdelade (segregerade) städer som ett av Sveriges stora problem. Strax före jul tyckte finansminister Magdalena Andersson (S), i en intervju i Dagens Nyheter, att det var dags att uppmana asylsökande som tänker sig hit att söka sig till andra länder.

Hon tycker att Sverige, före flyktingströmmen 2015 och åtstramningen av politiken då, borde ha haft en "ärligare diskussion" om de utmaningar som följer av ett stort mottagande när det gäller samhällets beredskap och möjligheter för nyanlända att etablera sig.

ANNONS

Vill inte

Ibrahim Baylan säger att man kan vara självkritisk, men vill inte "recensera" finansministerns uttalanden.

- Men det är helt uppenbart att vi inte hade ordning och reda i asylprocessen 2015, därför ändrade vi lagen, säger Baylan.

Sverige tog under de fyra–fem åren fram till och med 2015 emot fler asylsökande i förhållande till befolkningen än något annat land i västvärlden, framhåller han.

- Det är helt uppenbart att asylmottagandet måste fördelas jämnare än hittills, säger han och syftar i första hand på fördelningen inom EU.

Han vill inte uttala sig om en nivå på strax under 30000 sökande per år, som förra året och 2016, ryms i det han menar med hållbart mottagande. Men Baylan konstaterar att det är klart lägre än tidigare, och på det sättet har åtstramningen haft effekt.

- Sedan är det ju så att folk söker asyl där de tror att de har bäst möjligheter att få det, men också att kunna bygga sitt liv.

ANNONS

Hanteras rätt

Baylan anser att mottagandet Sverige har haft hittills innebär utmaningar framöver.

- Vi har en stor uppgift framför oss. Rätt hanterat kan det bli en tillgång, fel hanterat kan det bli ett stort bekymmer.

Enligt Baylan är ett av de viktigaste greppen som regeringen har tagit att tvinga samtliga kommuner att ta emot nyanlända. Det innebär att trycket lättar på kommuner som redan tagit emot många. Sysselsättningen bland utrikes födda är på väg upp, men mer krävs.

Han hävdar att regeringen i och med omläggningen 2015 har växlat in på rätt spår inom migration och integration – och även i arbetet mot segregation.

- Tidigare har det inte setts som en uppgift för hela samhället att vända utvecklingen. Därför har vi inte lyckats tillräckligt väl – och det gäller oavsett regering.

Polis och skola

Förutom att driva på för att nya i Sverige ska in i arbete är det två områden som Baylan ser som extra viktiga på kort sikt.

ANNONS

- Det ena är polis och brottsbekämpning och det andra är skolan, säger han och hänvisar till höjda anslag, bland annat för att kunna lägga mer pengar i utsatta områden.

- Det är alldeles för många brott och skjutningar i våra segregerade förorter, säger han.

TT

Fakta: Ibrahim Baylan

45 år, gift, bor i Huddinge utanför Stockholm.

Samordnings– och energiminister (S) i statsrådsberedningen sedan 2016.

Energiminister 2014–2016.

Partisekreterare i Socialdemokraterna 2009–2011.

Invald i riksdagen 2006.

I arbetet som samordningsminister ingår att leda regeringens arbete mot segregation, där tio ministrar från sju departement deltar.

Ett reformprogram som sträcker sig fram till 2025 har tagits fram.

Vid årsskiftet inrättades en ny myndighet, Delegationen mot segregation (Delmos).

ANNONS