Morgan Johansson (S) anser nu är en lämplig tidpunkt för att byta rikspolischef. Eliassons efterträdare presenteras redan på torsdagen.
Morgan Johansson (S) anser nu är en lämplig tidpunkt för att byta rikspolischef. Eliassons efterträdare presenteras redan på torsdagen.

Stefan Löfven: Vi vill ha en nystart

Frivillig avgång eller inte? Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tackade Dan Eliasson för en vecka sedan ja till jobbet generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

ANNONS
|

Dan Eliasson säger att han gärna hade fortsatt som rikspolischef.

"Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag", skriver Eliasson på polisens hemsida.

Han skriver också att det "varit några tuffa år" men att myndigheten klarat av svåra operativa utmaningar, till exempel flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) behövs det nu en ny chef och ny kompetens efter att omorganisationen av polisen i stora delar är klar.

ANNONS

Vill ha resultat

- Trygghetsfrågorna är bland det viktigaste för oss. När vi investerar tungt vill vi naturligtvis ha resultat, säger Stefan Löfven till journalister vid ett besök i Södertälje.

Morgan Johansson påpekade på en pressträff att det efter polisens genomförda omorganisation är en lämplig tidpunkt att byta rikspolischef. Han räknade upp Eliassons cv som generaldirektör för såväl Migrationsverket, Försäkringskassan och Polismyndigheten och tillade att denne blir en utmärkt chef för MSB som framöver får en allt viktigare roll inom Myndighetssverige. Enligt Johansson tackade Eliasson ja till det nya jobbet för en dryg vecka sedan.

Många stormar

Det har stormat kring Dan Eliasson vid ett flertal tillfällen. Under en längre tid har han fått utstå hård kritik, bland annat från oppositionen i riksdagen. Sverigedemokraterna och Moderaterna hör till dem som krävt hans avgång.

Morgan Johansson tycker att oppositionen, och politiker, borde hålla sig för goda för att kritisera tjänstemän.

- Jag skulle vilja återgå till en ordning där det är som vi hade förr, där politiker angriper politiker, och inte myndighetschefer och tjänstemän.

ANNONS

Många vill se en polis som Eliassons efterträdare. Men Johansson vill inte ge några ledtrådar om hur det blir med den saken.

- Ni får se i morgon vem vi utser som rikspolischef, säger Johansson.

Eliasson har också mött växande intern kritik och varit måltavla för kritiken av polisens stora omorganisation som, rätt eller fel, ges skulden för sjunkande uppklarningsresultat, att poliser lämnar yrket i missnöje och att förtroendet för polisens förmåga satts i fråga.

Polisförbundet tycker att Eliasson gör rätt som lämnar.

"Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut", säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar.

Förtroendet sjönk

Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning som kom i januari visade på att 19 procent av de tillfrågade hade litet förtroende för polisen 2017. Året innan var det 14 procent. Siffran för 2017 var den för polisen sämsta siffran sedan undersökningarna startade 2006.

För ett drygt år sedan ställde den dåvarande inrikesministern, Anders Ygeman (S), ett slags ultimatum för polisen och Eliasson att vända utvecklingen vad gäller uppklarade brott och brottsutredningar. Eliasson räddades av att tecken på en svag vändning ansågs kunna skönjas. 2017 stod polisen för första gången på länge på plus när det gäller antalet ärenden som lämnats över till åklagare. Polisen backade dock när det gällde våldsbrott.

ANNONS

Fler frågor

Samtidigt har antalet skjutningar, våldtäkter och omskriven gängkriminalitet lett till nya frågor om polisens effektivitet och förmåga att minska brottsligheten.

Eliasson har ifrågasatts angående polisens it-säkerhet efter att ha tagit beslut som gav ett externt företag tillgång till polisens personal- och lönesystem, något som en åklagare ansåg stred mot säkerhetsskyddsförordningen. Det blev dock ingen förundersökning mot honom.

Dan Eliassons sista arbetsdag som rikspolischef blir den 15 februari. Polisverksamheten fortsätter i övrigt som vanligt och Mats Löfving är fortsatt ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning. Den 5 mars tillträder Eliasson tjänsten som generaldirektör på MSB.

TT

Fakta: Dan Eliasson

Född 1961, uppvuxen i Garpenberg i Dalarna.

Har en juristexamen vid Uppsala universitet.

Arbetade som bland annat politiskt sakkunnig och statssekreterare vid justitiedepartementet åren 1995–2006.

2007 arbetade han som tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen, och blev senare samma år generaldirektör vid Migrationsverket.

2011 började han som generaldirektör vid Försäkringskassan.

Tog över rollen som rikspolischef i samband med den stora omorganisationen av Polismyndigheten 2015.

Källa: Polisen

ANNONS