Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar ett åtgärdspaket mot gränsöverskridande brottslighet som presenteras på onsdagen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar ett åtgärdspaket mot gränsöverskridande brottslighet som presenteras på onsdagen.

Stöldligorna ska stoppas vid gränsen

Utländska stöldligor ska stoppas med hårdare straff, utökad jakt på stöldgodset och fler kontroller nära gränsen.

ANNONS
|

Justitieminister Morgan Johansson (S) beskriver ligorna som härjar i Sverige som ett stort problem. De har oftast sina baser i Litauen, Rumänien, Polen och Georgien.

- Vi vet av polisens underrättelseverksamhet att de inriktar sig på länder som Tyskland, Storbritannien och Sverige, säger Johansson.

Regeringens åtgärdspaket mot stöldligorna innehåller sju olika typer av insatser, varav flera är kända sedan tidigare.

ANNONS

Straff ska skärpas

Som tidigare aviserats ska nu en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, utredas. Minimistraffet för stölder som utförs genom inbrott ska vara ett års fängelse jämfört med sex månader i dag. Det innebär också att det blir lättare att utvisa den dömde.

Utredaren ska även föreslå skärpta lagar mot systematiska stölder, liksom en kriminalisering av försök och förberedelse till häleri.

En annan typ av åtgärd handlar om att fler dömda ska avtjäna sina straff i hemländerna. Justitieministern tror att det kan verka avskräckande.

- Vi tar dig, vi dömer dig, vi skickar hem dig, säger Johansson.

Kriminalvården får nu i uppdrag att effektivisera arbetet för att utländska brottslingar ska överföras till sina hemländers fängelser. Ett ökat sådant samarbete med Rumänien och Litauen står närmast på tur.

Svårare föra ut

Regeringen vill också göra det svårare att föra ut stöldgods ur Sverige. Polis, tull och kustbevakning får i uppdrag att till sommaren ta fram förslag på hur de kan förbättra sina insatser och sitt samarbete på det området.

Tullen har i dag inte rätt att kontrollera en bil som man misstänker för ut stöldgods eftersom det inte är ett smugglingsbrott. Och stöter tullen av en tillfällighet på stöldgods i sökande efter till exempel vapen, så får man inte beslagta godset utan kan bara informera polisen och hoppas att polisen hinner fram i tid.

ANNONS

Ett gammalt utredningsförslag som regeringen nu skickar ut på remiss ger kustbevakning större möjligheter att bistå polisen, oavsett vad det handlar om för brott.

- Det kan innebära att de till exempel kan stoppa fartyg med stöldgods, säger Johansson.

Gränsnära kontroller

Regeringen vill också stärka gränsbevakningen genom gränsnära kontroller. Polisen får två månader på sig att lämna förslag på hur de ska gå till.

Det handlar främst om att använda sig av automatisk kamerabevakning med nummerplåtsavläsning och fordonsavkänning i gränsområdena. På så sätt kan fler misstänkta fordon upptäckas som polisen kan kontrollera i det gränsnära området.

- Vi tror att det skulle innebära en väsentlig ökning av de brottsbekämpande myndigheternas förmåga att upptäcka ligorna, säger Johansson.

Tullen använder sig redan av sådana kameror för att stoppa införsel av smuggelgods.

Moderaterna är kritiska till att stöldligorna, som begår många brott på kort tid ska omfattas av domstolars "mängdrabatt" när straff utdöms.

ANNONS

Partiet vill också att fler dömda utlänningar utvisas.

- De två sakerna borde komplettera det här paketet dels för att det ska bli effektivt med straffvärde, dels för att kunna utvisa utländska medborgare, säger den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé (M).

TT

Fakta: Stöldligorna

Det handlar främst om ligor från Litauen, Polen, Rumänien och Georgien. Enligt polisens nationella operativa avdelning (NOA) så är till exempel de litauiska ligorna välorganiserade med en tydlig ledarstruktur med intern rollfördelning, där olika medlemmar ansvarar för logistik, fordon och teknik. En stor del av stöldgodset består av specifika varor och föremål som beställts i förväg från hemlandet, ligornas huvudmän befinner sig.

Förra året anmäldes 22322 bostadsinbrott, en ökning från 2016, då 21815 brott anmäldes. Hälften av alla bostadsinbrott begås av internationella stöldligor, enligt polisens bedömningar

Källa: Polisen

ANNONS