SOS Alarm vill ta betalt av Sjöräddningen

SOS Alarm vill höja avgiften för frivilligorganisationen Sjöräddning för att vidarebefordra larm till dem, uppger Ekot. – Vi kan inte gå med på att vi ska betala för att få larmen så att vi ska kunna rycka ut, säger Niklas Jendeby, talesperson för Sjöräddningssällskapet.

ANNONS
|

Tidigare betalade Sjöräddningssällskapet, som uppges stå för 70 procent av akut sjöräddning i Sverige, en symbolisk summa för att få larmvidarebefordrade till sig från SOS Alarm. Sedan årsskiftet finns det dock inget avtal mellan de båda parterna, berättar Ekot.

– SOS Alarm har sagt upp ett avtal och vill att vi ska komma överens om ett nytt, och där är priset för att vi ska få larm betydligt högre än tidigare, sägerNiklas Jendeby talesperson för Sjöräddningssällskapet till Ekot.

Sjöräddningssällskapet samlar 2 100 frivilliga och finansieras genom främst donationer,medlemsavgifter och arv. Detta, menar Niklas Jendeby, är anledningen till att man motsätter sigh höjningen av avgifterna.

ANNONS

– Vi kan inte gå med på att viska betala för att få larmen så att vi ska kunna rycka ut, när vi redan är frivilliga och inte har några statliga bidrag för vår verksamhet, säger Niklas Jendeby till Ekot.

Förteget hos SOS Alarm

Samarbetet mellan Sjöräddningen och SOS Alarm fortsätter medan förhandlingarna pågår. SOS Alarm vill inte kommenterat några detaljer om förhandlingarna.

– Vi ser över alla avtal som vi har med olika aktörer som vi samarbetar med. Just nu har vi en diskussion och samtal med Sjöräddningssällskapet, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm till Ekot.

SOS Alarm ägs till hälften av staten och till hälften av Sveriges kommuner och landsting.

Ygeman: Inte lämpligt att agera

Frågan togs nyligen upp i riksdagen då riksdagsledamoten Kent Härstedt, (S) frågade inrikesministern Anders Ygeman hur han tänkte agera i frågan. Han uppgav även fördelarna med att en frivillig aktör sköter en så pass stor del av räddningsinsatserna vid sjöss och uppgav att ett offentligt övertagande skulle kosta staten 2 miljarder kronor.

Inrikesministern hänvisade till en pågående utredning av hur alarmtjänsten fungerar i Sverige idag. Utredningen väntas bli klart i slutet av 2017 – innan dess anser Ygeman inte att det är lämpligt att agera i frågan.

ANNONS