Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  För ett år sedan lade åklagaren ner förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini, en utredning som kanske öppnas på nytt.

  Slutgiltigt beslut om Macchiarini-utredning

  På tisdag nästa vecka kommer överåklagare Mikael Björk att fatta beslut om huruvida förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini ska tas upp på nytt eller inte.

  Det var i oktober förra året som åklagaren lade ner förundersökningen mot Paolo Macchiarini som var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av vållande till kroppsskada. Detta efter att kirurgen, bland annat, hade opererat in plaststrupar hos tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga patienter är i dag döda.

  Men en målsägande och anhöriga till två andra numera avlidna målsägande begärde att ärendet skulle prövas på nytt. Utvecklingscentrum Göteborg inledde därför i december förra året en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

  Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning, att det var riktigt att lägga ner förundersökningen, varpå ärendet avslutas. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas, varpå förundersökningen återupptas.