Kirsten Jørgensen, sjuksköterska ombord på ambulansflyg.
Kirsten Jørgensen, sjuksköterska ombord på ambulansflyg.

Skadetopp när sydsvenskar åkte skidor

Hundratals svenskar skadar sig i skidbackarna i Alperna varje år. I år nåddes en skadetopp i slutet av februari, vecka 8. Då har skåningarna och de flesta sydsvenskar sportlov.

ANNONS
|

- Men det är inget som tyder på att de är sämre på att åka skidor än andra i Sverige, försäkrar Charlotte Bjerregaard på SOS International, larmorganisation för folk som behöver hjälp under utlandsresor.

Med tanke på årets fina snöförhållanden är det kanske inte så konstigt om många skåningar, som ju har lite närmare till i Alperna än andra svenskar, valt att göra spontana skidresor, resonerar hon.

ANNONS

Kraftig ökning

Drygt 600 svenskar har hittills i år sökt hjälp för benbrott och andra skador de ådragit sig under skidresor utomlands. Under årets första tio veckor handlar det om en ökning med 17 procent jämfört med 2017.

- Och sedan 2015 har det ökat med 30 procent, så det tyder ju på att skidåkning är populärt. Tänkbara förklaringar till ökningen är att det nu finns fler billiga flyg och att det är lättare att arrangera nya typer av boende, säger Charlotte Bjerregaard.

De flesta skadedrabbade kan förstås få medicinsk hjälp på plats, men det händer också att patienter skickas hem till Sverige med ambulansflyg.

- Bara i år har vi arrangerat 18 ambulansflyg, varav 13 med svenskar ombord. Där finns till exempel plats för tre–fyra bårar. Vissa ska vidare till sjukhus i Sverige, andra har bara behov av ett annat resesätt, om de exempelvis kört bil till skidkorten.

ANNONS

Hemförsäkring täcker

De flesta hemförsäkringar med reseskydd täcker skidskador enligt Charlotte Bjerregaard.

- Det kan vara så att man behöver någon plusvariant av försäkringen för att man ska vara berättigad till kompensation för förlorad semester, men den akuta behandlingen och hemtransport täcks normalt av hemförsäkringen, säger hon.

TT

Fakta: SOS International

• Larm- och serviceorganisation för försäkringstagare som behöver hjälp under utlandsvistelse.

• Drivs gemensamt av nordiska försäkringsbolag och har sitt huvudkontor i Köpenhamn.

• Har cirka 1200 anställda på drygt 20 kontor.

ANNONS