Sjukvården dras fortfarande med många problem, som överbeläggningar. Arkivbild.
Sjukvården dras fortfarande med många problem, som överbeläggningar. Arkivbild.

Sjukhusens överbeläggningar ökar

Vården fortsätter att hålla en hög kvalité, även om skillnaderna över landet fortfarande är stora och många problem kvarstår. Som överbeläggningar på sjukhus.

ANNONS
|

Det är Socialstyrelsen som har samlat in och analyserat uppgifter från "Öppna jämförelser" där sjukvården själv lägger in diverse nyckeltal och uppgifter.

"Svensk hälso- och sjukvård står sig bra i en internationell jämförelse. Vården håller en hög kvalité. I många avseenden har vi en positiv utveckling", säger Socialstyrelsens generaldirektör, Olivia Wigzell, i en kommentar.

Därmed inte sagt att det inte finns problem eller områden där utvecklingen går åt fel håll. Exempelvis kvarstår problemet med överbeläggningar och utlokaliserade patienter. År 2017 var riksgenomsnittet 6,5 överbeläggningar och utlokaliseringar per 100 disponibla vårdplatser, en ökning med 26 procent jämfört med 2016. Sedan 2014 har denna siffra ökat för varje år.

ANNONS

Regionala skillnader

Skillnaderna är dock stora över landet, med minst överbeläggningar i Kalmar (2,5) och högst i Norrbotten (11,0).

Väntetiderna varierar också. I exempelvis Halland fick 92 procent av patienterna en planerad operation inom 90 dagar, att jämföra med Jämtland där motsvarande siffra endast var 63 procent.

Färre tandundersöks

Långvarig behandling med lugnande medel, narkotikaklassade bensodiazepiner, har minskat – även om det fortfarande är stora skillnader mellan kön, län och utbildningsgrupper.

Andra mindre positiva saker är att antalet personer som fått en tandundersökning de senaste två åren fortsätter att minska, samtidigt som andelen nyfödda barn som föds med låga Apgar-poäng (för bedömning av deras vitalitet) fortsätter att öka. I vissa fall, som i Västerbotten och Södermanland, handlar det om ganska tydliga försämringar, skriver Socialstyrelsen.

TT

ANNONS