Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen.

Sjöstedt till attack mot S

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt angrep Socialdemokraterna i sitt Almedalstal. Han anklagade S för att inte längre kämpa för jämlikhet och solidaritet.

ANNONS
|

- Det fanns en tid när det var självklart för S att ta fajten för jämlikhet och solidaritet. Att stå upp mot storföretagen även när högern väsnades. Men det var ett tag sen nu, sade Sjöstedt inför 1800 åhörare i Visby.

Han är oroad för att statsminister Stefan Löfven (S) ska börja samarbeta med Centern och Liberalerna i stället för med V efter nästa val. Enligt Sjöstedt skulle en sådan högersväng leda till ökande klassklyftor.

ANNONS

- Tyvärr är det dit Socialdemokraterna verkar vilja, att regera med borgerliga partier. Då blir politiken en annan. Det är skillnad mellan vänster och höger, sade Sjöstedt.

Hånar AKB

Han hävdade också att S "till och med" vill förhandla med "högern" nu, trots att det "inte finns någon att förhandla med". Sjöstedt målade upp en splittrad bild av Alliansen och passade på att håna den pressade Moderatledaren.

- Vad Anna Kinberg Batra riktigt menar med sina inövade repliker är det få som begriper. Det är kanske ingen slump att hon brukar kallas för AKB - Aldrig Klara Besked, sade Sjöstedt.

Angrep innan talet

Sjöstedt angrep statsminister Löfven redan innan talet. V-ledaren är besviken över att S sagt nej till V:s skattehöjningar i budgetförhandlingarna.

- Det är regeringen och Stefan Löfven som hindrar ett skattesystem som gör Sverige mera jämlikt, säger Sjöstedt till TT.

ANNONS

- Jag ska helt ärligt säga att det har varit vår största konflikt med regeringen.

Nattöppen vård

En stor del av Almedalstalet handlade om vården. Sjöstedt lanserade ett nytt förslag. Partiet vill se ett lagkrav på att det ska finnas dygnetruntöppna vårdcentraler i alla landsting.

- Många av de som åker in till en akutmottagning sitter ofta där länge, länge och väntar under ibland ganska kaotiska former eftersom det är sådant tryck. De skulle kunna få hjälp på en vårdcentral, säger Sjöstedt.

Dessutom skulle stressad vårdpersonal på akutmottagningar få avlastning och kunna fokusera på de rena akutfallen, påpekar han.

Förslaget innebär att landstingen själva får bestämma var den dygnetruntöppna primärvården ska lokaliseras.

Ett hundratal

Hur många nattöppna vårdcentraler Sverige behöver har V inte tagit ställning till.

- Det ska finnas i varje landsända, i varje landsting, i varje region och om man bara ska ta en siffra ur luften så måste det vara åtminstone ett hundratal, säger Sjöstedt.

ANNONS

Statsminister Löfven håller med V om att vårdcentralerna behöver mer resurser.

- Sen exakt hur det ska organiseras, och öppettider och så där, det är det landstingen och regionerna som måste besluta om, säger han.

Löfven aviserade på första maj en "patientmiljard" i höstens budgetproposition som bland annat ska användas till generösare öppettider på vårdcentraler.

- Det är ett vagare förslag och ett otillräckligt förslag, säger Sjöstedt.

TT

Fakta: Citat ur Sjöstedts tal

"Det är en organisation vars medlemmar är dömda eller under åtal för dåd och attacker mot flyktingar, hbtq-personer och politiska motståndare."

(Sjöstedt är kritisk till att Nordiska motståndsrörelsen kan närvara under Almedalsveckan)

"Deras närvaro utgör ett konkret hot mot andra människor. Många som hade tänkt att delta i Almedalen stannar i år hemma för att de inte känner sig säkra här"

(Sjöstedt har förståelse för att andra bojkottar Almedalen på grund av nazisterna)

"Nu var jag där som patient med en otrolig smärta"

(Sjöstedt berättar om att han fick besöka Södersjukhuset i Stockholm som patient efter att ha halkat på en isfläck)

"Vad Anna Kinberg Batra riktigt menar med sina inövade repliker är det få som förstår. Det är kanske ingen slump att hon brukar kallas för AKB - Aldrig Klara Besked"

(Sjöstedt hånar en pressad Moderatledare).

"Lööf vägrar ju förhandla. Busch Thor bråkar med Lööf. Björklund verkar ha fullt upp med sitt eget parti"

(Sjöstedt beskriver stämningen mellan Alliansledarna)

Källa: Sjöstedts Almedalstal

ANNONS