Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171117-hundliv-566033_se.hp_1.jpg
Ensam med hund? Då blir du frisk. Särskilt om du har en jaktras. På bilden en Rhodesian Ridgeback i full galopp på en hundmässa i Älvsjö. Arkivbild.

Singlar med hund lever längre

Är du hundägare? Då löper du mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Särskilt om du är singel, enligt en ny studie från Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Stanford University och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Studien , som publiceras i tidskriften Scientific Reports, visar att risken för att dö reduceras med 33 procent och risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 36 procent för ensamstående hundägare – jämfört med singelhushåll som inte har hund. Dessutom är risken för att drabbas av hjärtattack 11 procent lägre, rapporterar CNN.

Även hundägare som lever tillsammans med någon löper mindre risk för att drabbas av död och hjärt- och kärlsjukdom, även om fördelarna inte är lika uttalade som för de ensamstående.

"Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk", säger Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Men det är skillnad på hund och hund – ägare till hundar av olika jaktraser är enligt forskarna friskare.

3,4 miljoner tidigare hjärtfriska svenskar i åldern 40–80 år har ingått i studien.

MEST LÄST