Siklöja. Arkivbild.
Siklöja. Arkivbild.

Siklöja på kritisk nivå – Kalixrommen hotas

Siklöjebeståndet i Bottenviken ligger på en mycket låg nivå. Forskare föreslår därför att fisket minskar kraftigt. Det kan hota den åtråvärda Kalixlöjrommen.

ANNONS
|

I Bottenviken har beståndet av siklöja minskat de senaste åren. Boven i dramat är sälen som äter upp den absolut största mängden.

Forskare föreslår nu en omfattande begränsning av fisket för att säkra beståndet, rapporterar P4 Norrbotten.

- Vi föreslår i våra rekommendationer kraftiga minskningar i uttagen av fiske. Förra året var det uttag på runt 800 ton, vi föreslår en 80-procentig minskning ner till 170 ton, säger Mikaela Bergenius, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, till radion.

ANNONS

"Borta på marknaden"

Forskarna föreslog en minskning redan 2017 och fisket anpassade sig. De tre åren dessförinnan drog man in runt 1500 ton siklöja per år.

Men i och med de minskade fiskekvoterna kan den åtråvärda Kalixlöjrommen hotas. Försäljningen av rommen är nästan hela årsinkomsten för kustfiskarna i Norrbotten. Om minskningen blir 80-procentig kan löjrommen försvinna, menar Kjell Strömbäck, vice ordförande i Norrbottens kustfiskares producentorganisation.

- Då är den borta på marknaden.

Falska produkter

Han hävdar att forskarnas modeller inte är rimliga och felanpassade samt att beståndet varierar. Beroende på hur mycket siklöja fiskarna får upp kan priset på rom påverkas och samtidigt tar sig falska produkter in på marknaden, enligt Kjell Strömbäck.

- Om vi får upp mer blir det en mer städad marknad, men får vi upp mindre då tar man ju in produkter och säljer under falsk varubeteckning.

ANNONS

Sälen tar upp åtta gånger mer siklöja än vad fisket gör. Enligt forskarna måste myndigheterna nu specificera vilken typ av ekosystem man vill ha.

- Vill man ha ett fiske måste sälpopulationen förvaltas på ett annat sätt än det görs i dag, säger Mikaela Bergenius till radion.

Löjfisket inleds den 23 september och slutdatum är den 24 oktober.

TT

ANNONS