Jasenko Selimovic. Arkivbild.
Jasenko Selimovic. Arkivbild.

Selimovic: "Har inte mobbat någon"

Beslutet om att pricka EU-parlamentsledamoten Jasenko Selimovic (L) för psykiska trakasserier mot den egna personalen står fast. Selimovic själv hävdar att medarbetarna ljuger och funderar på att stämma dem.

ANNONS
|

I förra veckan överklagade Jasenko Selimovic EU-parlamentets beslut att ge honom en reprimand för hur han behandlat sina fyra tidigare assistenter. Men parlamentets talman Martin Schulz har nu fastslagit reprimanden och lämnat överklagandet utan åtgärd.

Beslutet lästes upp i plenisalen i Strasbourg av vicetalman Ryszard Czarnecki från Polen vid lunchtid på torsdagen.

Selimovic själv hävdar sin oskuld och säger i en lång intervju med Aftonbladet att han är utsatt för ”en smutskastningskampanj med syftet att karaktärsmörda mig”. Enligt Selimovic började historien med att han försökte reda ut oklarheter i kansliets ekonomi. Han säger också att de tidigare anställda har ljugit om trakasserierna och funderar på att stämma dem.

ANNONS

Kan lämna partiet

- Jag är en dynamisk chef och kräver mycket av mina medarbetare. Jag har förståelse att människor ibland kan känna att jag kräver mycket. Men jag har inte mobbat någon, säger han till Aftonbladet.

Selimovic ifrågasätter hur Liberalerna har skött saken och funderar på att lämna partiet. Han tänker dock inte lämna sin plats i Europaparlamentet.

- Jag är folkvald. 20000 personer har kryssat in mig, säger han till Aftonbladet.

"Allvarlig händelse"

Efter att reprimanden nu har slagits fast ska Liberalernas interna etikkommitté ge rekommendationer till partiledningen om vilka konsekvenser Selimovic agerande ska få. Detta vill inte Maria Arnholm, Liberalernas partisekreterare, föregripa.

- Det här är en mycket allvarlig händelse ur flera aspekter, så det är klart att jag funderar på vad det kan få för konsekvenser, men poängen med etikkommittén är att de ska titta på händelsen utifrån och ge sina rekommendationer. Därefter är jag färdig att samla mig till mina partislutsatser, säger Maria Arnholm.

ANNONS

Selimovic efterträdde Marit Paulsen när hon slutade förra våren. Han övertog då hennes stab på fyra personer. Situationen blev snart mycket turbulent, då Selimovic bestämt sig för att byta ut personalen. Selimovic anklagades av assistenterna för trakasserier, medan han själv hävdade att han varit missnöjd med arbetet de utfört. I dag har tre av medarbetarna slutat och en är fortfarande sjukskriven.

Fakta: Trakasserier i EU-parlamentet

EU-parlamentet inrättade i fjol somras en särskild kommitté för att granska anklagelser om trakasserier mot parlamentsledamöternas personal. I reglerna sägs att "varje ackrediterad parlamentsassistent som upplever ett problem som kan utgöra ett fall av trakasserier" har rätt att vända sig till kommittén. Den har i enrum skyldighet att höra såväl den anklagande som den anklagade och andra medarbetare eller parter i fallet.

I arbetsordningen heter det också att "kommittén ska arbeta helt självständigt, oberoende och konfidentiellt. Dess överläggningar ska vara hemliga". En slutrapport ska lämnas till talmannen (Martin Schulz) som beslutar om vilka eventuella åtgärder som ska vidtas.

Kommittén består av fem personer: tre parlamentsledamöter samt representanter för parlamentsassistenterna och parlamentets administration.

Beslutet kan överklagas inom två veckor. Om så sker har talmannens kansli fyra veckor på sig att besluta om att "upphäva, fastställa eller reducera" det utdömda straffet.

Källa: EU-parlamentet

ANNONS