E-hälsomyndigheten vill inte lämna ut statstik över läkemedelsförsäljning. Arkivbild.
E-hälsomyndigheten vill inte lämna ut statstik över läkemedelsförsäljning. Arkivbild.

Sekretessbelagd statistik säljs vidare

Statistik om läkemedelsförsäljning omfattas av sekretessbestämmelser. Samma statistik säljer E-hälsomyndigheten vidare till kommersiella företag som i sin tur kan lämna ut den, rapporterar Dagens Medicin.

ANNONS
|

- Om data är hemliga för medborgare ska man inte sälja till företag, säger Mikael Hoffmann, chef för stiftelsen Nätverk för läkemedelsepidemiologi till Dagens Medicin.

E-hälsomyndigheten, som tar emot försäljningssiffror från apotekens terminalsystem, sekretessbelägger statistik om läkemedelsförsäljning och hänvisar till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen. Samtidigt säljer myndigheten samma statistik till ett kommersiellt företag och hänvisar till ett annat stycke i samma lagparagraf. Charlotta Sandström, enhetschef på E-hälsomyndigheten, säger att man ska se över överenskommelsen med företaget.

ANNONS

På liknande sätt finns det statistik som E-hälsomyndigheten inte lämnar ut men som går att få tag på via Socialstyrelsen, eftersom Socialstyrelsen gör en annan tolkning av sekretesslagen.

TT

ANNONS