Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger att det behövs fler platser på häkten och fängelser.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger att det behövs fler platser på häkten och fängelser.

S vill satsa 800 miljoner på hela rättskedjan

Socialdemokraterna vill förstärka rättsväsendet och ge Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och domstolarna 800 miljoner kronor per år. Dessutom vill partiet se en utökad kameraövervakning.

ANNONS
|

- Vi ser hur polisen har blivit alltmer effektiv. Man använder sig av den nya lagstiftningen kring vapenbrotten. Man griper helt enkelt fler kriminella än vad man gjorde tidigare, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

- Då behöver man se till att också åklagarna har resurser så att man kan få de här individerna dömda, att domstolarna kan ha resurser så att man kan hålla de förhandlingar som man behöver göra. Och att Kriminalvården har anstaltsplatser och häktesplatser.

ANNONS

Fortsätter att planera

Exakt hur pengarna ska fördelas är något man vill återkomma till.

Att utbilda fler åklagare och domare tar dock mycket lång tid. Även nya häktes- och anstaltsplatser tar lång tid att bygga. Men Morgan Johansson tror att man kan komma i kapp polisen.

- Redan i år ökar man med 250 fler häktesplatser och det beror på att man har planerat för det. Vi ska fortsätta att planera den expansionen. Och åklagare – om man aldrig startar att utbilda får man heller aldrig någon effekt.

TT: Men finns det inte risk för att det bildas flaskhalsar i rättskedjan?

- Det är precis därför som vi nu ger det här beskedet. Vi vill se till att expandera de här verksamheterna på ett sådant sätt att de här flaskhalsarna inte uppkommer – och bygga bort dem, om de eventuellt finns.

ANNONS

"Alldeles för svagt"

Men Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är skeptisk.

- Det här är genomgående alldeles för svagt om vi ska kunna krossa gängkriminaliteten, säger han.

TT: Men 800 miljoner per år är ganska mycket. Är det inte bra att myndigheterna får så mycket mer resurser?

- Det som saknas är en fördubbling av straffen för gängkriminella, ökad befogenhet för polisen och för domstolarna att häkta personerna i anslutning till brottet.

"Har en budget i balans"

Kerstin Skarp, tillförordnad riksåklagare, tycker att det är positivt att frågan om att förstärka rättsväsendet uppmärksammas.

- Men jag kan konstatera att det inte är något konkret besked om några pengar, säger hon.

Åklagarmyndigheten har i sitt budgetunderlag sagt att man behöver 77 miljoner ytterligare nästa år och därefter 50 miljoner mer per år.

ANNONS

- Det är bara för att behålla den nivå vi har. Om regeringen har ytterligare ambitioner för vår verksamhet behövs överskott på det.

- För i år har vi en budget som vi tror är i balans. På en kort tid kommer vi klara av det, men med fortsatta ökningar på polisen blir det ofrånkomligt att vi kommer på efterkälken.

TT

Fakta: Så vill S bekämpa gängbrottsligheten

S vill ge polisen ytterligare 100 miljoner kronor per år för inköp av teknisk utrustning för utökad kameraövervakning, exempelvis i gränsnära områden. Kamerorna ska kunna känna igen ansikten och registreringsskyltar, för att komma åt internationella stöldligor.

Partiet kommer även med en del förslag som är kända sedan tidigare, som förslaget om att skärpa straffet för övergrepp i rättssak, från minimistraffet 14 dagar till ett års fängelse, och snabbare lagföring av unga.

S vill också införa ungdomsövervakning, som innebär att unga ska kunna dömas till hemarrest på exempelvis kvällar och helger – något som ska kunna kontrolleras med hjälp av fotboja. Den som döms till hemarrest kan gå till skolan som vanligt, men måste hålla sig inomhus på kvällar och helger. Morgan Johansson säger att det är en ny påföljd för de ungdomar som är på väg in i allvarlig kriminalitet.

Utöver det vill S se en utbyggd verksamhet för avhopparverksamhet, där de som vill lämna kriminalitet ska få ökade möjligheter till det. S vill också bygga ut arbetet med hembesök av barnavården, för att snabbare kunna sätta in tidiga brottsförebyggande insatser i de fall det behövs.

Partiet vill också utöka platserna hos Statens institutionsstyrelse, för att fler unga kriminella ska kunna lyftas bort från skadliga miljöer med stöd av lagen om vård av unga, LVU.

ANNONS