Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

S vallöfte – skärpt straff för vittneshot

Socialdemokraterna går till val på att skärpa straffen för övergrepp i rättssak för att skydda dem som vittnar eller anmäler brott, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Brottsofferjourens förbundsordförande Sven-Erik Alhem är positiv till förslaget.

ANNONS
|

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i Ekots lördagsintervju att det är helt oacceptabelt att människor inte vågar vittna eller anmäla brott.

- Om det är så att man hotar ett vittne, eller hotar en målsägande, då hotar man också rättsstaten och därför måste lagstiftaren se mycket strängt på det, säger Johansson.

- Därför går vi till val på en skärpning av straffen för övergrepp i rättssak.

ANNONS

Utredare ska tillsättas

Partiet kommer att presentera ett kriminalpolitiskt program om några veckor. Justitieministern säger att han kommer att be en utredare titta på vilken straffsats som är mest lämplig

- Jag kommer be en utredare titta på det, vad som är mest lämpligt. Men att skärpa från det som i dag i värsta fall kan ge fjorton dagars fängelse, kanske någon månads fängelse, att skärpa det till åtminstone ett år, där tror jag vi kommer landa i slutänden. Därför att vi måste markera hur allvarligt vi ser på den här kriminaliteten, säger Johansson i intervjun.

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och förbundsordförande i Brottsofferjouren, är positiv till förslaget.

- Det ger en signalverkan om att detta är ett av de allra värsta brotten som finns i en demokrati, säger han till TT.

Vill se höjt minimistraff

En straffhöjning löser dock inga problem om den inte leder till att fler personer blir lagförda, enligt Alhem.

ANNONS

- Det allra viktigaste är att de som gör sig skyldiga till övergrepp i rättssak också åker fast. Annars blir det bara mer av en signal, säger han.

Straffet för övergrepp i rättssak är fyra års fängelse. Grovt brott kan ge upp till åtta års fängelse. Men så höga straff delas väldigt sällan ut.

- Svenska domstolar är obenägna att använda sig av den övre delen av straffskalan. Så det är väldigt viktigt att man också lagstiftar om ett mycket högt minimistraff för övergrepp i rättssak. Det hoppas jag verkligen att man inser, så att domstolarna inte har en chans att komma lågt i straffskalan, säger Sven-Erik Alhem.

TT

ANNONS