STOCKHOLM 20180504
STOCKHOLM 20180504

S och M i envig om SD-väljare

Järnaxeln i svensk migrationspolitik är definitivt tillbaka. Socialdemokrater och Moderater tävlar nu i tuffhet mot flyktingar i syfte att neutralisera Sverigedemokraternas paradfråga. Men Socialdemokraterna spelar ett högt spel.

ANNONS
|

- Inte minst Vänsterpartiet kan lyckas fånga S-väljare som anser att S nu går för långt. Samtidigt riskerar man också att spela bort möjligheterna att inleda mitten-samarbete efter valet. Om S står för mer restriktiv migrationspolitik än M framstår plötsligt splittringen inom alliansen som mindre väsentlig, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt protesterade också kvickt och anklagade S för att försöka tävla med M och SD, en kamp de aldrig kommer att vinna, hävdade han. Även från Socialdemokraternas vänsterflygel luftades besvikelse.

ANNONS

Skärpt politik

Kort efter regeringens förslag att 9000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna, säger nu alltså migrationsministern att de 27000 som sökte asyl förra året var för många; det borde högst ha varit 14000-15000, enligt Heléne Fritzon (S).

Fredagens besked från henne och partiledaren Stefan Löfven är att den tillfälliga, restriktiva lagen ska permanentas - och skärpas.

Sverige ska inte ta emot fler än i relation till befolkningsstorleken. Särskilda ankomstcentra för mottagningen ska inrättas, de som fått avslag ska inte ha rätt till välfärd. Löfven svarar till och med nej på frågan om papperslösa bör få gå i skolan. Tiden som ska ha gått innan en asylsökande som fått avslag kan söka igen ska fördubblas från fyra till åtta år. Gränskontrollerna ska vara kvar och id-kontrollerna förstärkas kraftigt vid behov.

Riskfylld strategi

- Att Socialdemokraternas partiledning oroas över SD som väljarhot förefaller klart. För socialdemokratin som traditionellt försökt mobilisera väljare med opinionsbildning på helt andra områden är det dock en ovanlig och kanske till och med riskfylld strategi, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS

- Invandringsfrågan är högt på väljarnas agenda och sannolikt mycket viktig för osäkra väljare som står och väger mellan S, SD och M. Det är i ljuset av det som man ska förstå att S nu försöker ta täten från Moderaterna gällande vilket etablerat parti som står för den mest restriktiva invandringspolitiken, säger Johansson Heinö, som till vardags jobbar på den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Likheter och skillnader

Socialdemokraterna själva köper inte SD-anpassningen utan hänvisar till verkligheten. De senaste fyra åren har Sverige tagit emot flest flyktingar i förhållande till befolkningen i hela EU och fler än de flesta länder även i absoluta tal. Välfärden hotas om det inte stoppas.

Att både S och M närmat sig SD i synen på migrationspolitiken råder det dock ingen tvekan om. Skillnaden är att SD alltid varit för denna restriktiva politik, alldeles oavsett hur många som kommit hit.

TT

ANNONS