Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180227-lofvensjukvard-622949_se.hp_1.jpg
Per Marcusson, ansvarig läkare för ambulanshelikoptern, och sjuksköterskan Linda Fabricius visar Stefan Löfven och Magdalena Andersson den nya hangaren för ambulanshelikoptern i Gällivare.

S lovar pengar för ambulanshelikoptrar

Socialdemokraterna lovar en kvarts miljard mer till ambulanssjukvården från 2019. Ett syfte är att öka antalet ambulanshelikoptrar i landet, uppger statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff i Gällivare.

- Alltför ofta är det ekonomin som avgör varför tillgången till snabb vård är så olika, säger Löfven i ambulansgaraget på Gällivare sjukhus.

För att vården ska bli mer jämlik vill därför Socialdemokraterna satsa en kvarts miljard på ambulanssjukvården från 2019, och en permanent förstärkning med en halv miljard från 2020.

Hur pengarna ska fördelas, om regeringen får fortsatt förtroende efter valet i september, blir enligt Magdalena Andersson en fråga för Sveriges kommuner och landsting att komma överens om med regeringen.

- Vi vill bygga ut täckningen för ambulanshelikoptrar, så att det finns fler i landet, men vi vill också stärka ambulansverksamheten generellt, säger Andersson.

Målet är att responstiden på de allvarligaste larmen, så kallade prio 1, ska vara 15 minuter i hela landet, enligt Andersson.

Antalet helikoptrar bör öka från dagens nio till femton på sikt, enligt S.

Fakta: Ambulanshelikoptrar

TT

I dag finns nio ambulanshelikoptrar i landstingen och regionerna Norrbotten (Gällivare), Västerbotten (Lycksele), Jämtland/Härjedalen (Östersund), Dalarna (Mora), Värmland (Karlstad), Uppsala (Uppsala), Stockholm (Norrtälje), Gotland (Visby) samt Västra Götaland (Göteborg)

Socialdemokraterna har som mål att de ska bli 15 på sikt. S hänvisar till en utredning gjord av SKL 2012.

S-löftet innebär 250 miljoner i riktat stöd 2019 och en höjning till 500 miljoner 2020, en permanent höjning.

Källa: Socialdemokraterna

MEST LÄST