Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträff på Roma äldreboende på Gotland.
Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträff på Roma äldreboende på Gotland.

S: Höj avgift för att höja pensionerna

Socialdemokraterna går till val på att arbetsgivarnas avgift till pensionerna ska höjas så att alla ska kunna få 70 procent av sin slutlön från den allmänna pensionen. Men målet nås först när dagens 20–30-åringar pensionerar sig.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för att många riskerar att bara få knappt halva sin slutlön i pension från det allmänna pensionssystemet i framtiden om inget görs.

Enligt Pensionsmyndigheten är det grovt räknat en realitet redan i dag.

- Det ska naturligtvis synas i pensionskuvertet att man arbetat hela sitt liv, säger Löfven.

Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade förslaget på Roma äldreboende på Gotland. Det skulle enligt S innebära att pensionerna höjs med åtta procent, vilket för en genomsnittlig pensionär om kanske 30 år motsvarar en tusenlapp mer i månaden.

ANNONS

Då har S även räknat med andra förändringar som riksdagens pensionsgrupp, där Socialdemokraterna, de borgerliga partierna och numera även Miljöpartiet ingår. Gruppen sköter det nya pensionssystemet som infördes för snart 20 år sedan.

Måste jobba längre

Men S-förslaget innebär ingen garanti för att alla ska få 70 procent av sin slutlön från den allmänna pensionen. Utöver den har många tjänstepension, men S-förslaget gäller den allmänna pensionen.

Hur mycket man får beror på hur länge man har jobbat och förslaget förutsätter att man jobbar längre än i dag.

Partierna i pensionsgruppen har bland annat kommit överens om att höja åldersgränsen för när man tidigast får ta ut allmän pension från 61 till 64 år och om att rätten att jobba kvar höjs från 67 till 69 år.

Höjningen av pensionen ska betalas av arbetsgivarna genom att ålderspensionsavgiften höjs från dagens 17,21 procent till 18,5 procent av lönen. Det motsvarar cirka 15 miljarder kronor mer om året för arbetsgivarna. Löfven påpekar att ålderspensionsavgiften var tänkt att vara 18,5 procent när dagens pensionssystem infördes på 90-talet.

För att S ska igenom sitt förslag måste de fyra Allianspartierna i Pensionsgruppen vara med på det.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk. Men hon stänger inte dörren för förslaget.

ANNONS

- Det är viktigt att stärka ekonomin för pensionärerna, framhåller hon men tycker att det finns viktigare saker att göra här och nu i det syftet.

Svantesson pekar på att förslaget får full verkan först om många år. Dessutom är det ju tveksamt hur det påverkar arbetsmarknaden eftersom det blir dyrare för arbetsgivarna att anställa om avgiften höjs samt att det kan påverka löneutrymmet.

Dröjer länge

Löfven påpekar dock att även dagens pensionärer drar nytta av höjda avgifter eftersom risken för att den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till i sämre tider minskar.

S-ledaren tror att det blir svårt för Allianspartierna att säga nej, för då måste de försvara en pension på 50 procent av slutlönen, argumenterar han.

TT

Fakta: Pensionen

Pensionen en person får består oftast av flera delar.

De viktigaste är den allmänna pensionen, som betalas ut från det allmänna pensionssystemet.

Många har också tjänstepension från anställningar.

Arbetsgivarna betalar in en ålderspensionsavgift till systemet. Från början var det tänkt att vara 18,5 procent av lönen, men den är i praktiken 17,21 procent.

Socialdemokraterna vill återställa avgiften till 18,5 procent. Det skulle ge 15 miljarder mer in i systemet varje år.

Enligt Pensionsmyndigheten får en person som tjänar 40000 i månaden i dag mellan 50 till 57 procent av slutlönen i allmän pension.

Den högsta procenten förutsätter att personen arbetar från 23 års ålder och går i pension vid 67,6 år. Men den som går i pension vid 64,6 års ålder, vilket är det vanligaste i dag, får mindre – 50 procent.

Hade ålderspensionsavgiften varit den tänkta, 18,5 procent från början, hade den allmänna pensionen blivit cirka 60 procent.

ANNONS