It-säkerhet är viktigt att tänkta på under Almedalen. Arkivbild.
It-säkerhet är viktigt att tänkta på under Almedalen. Arkivbild.

Säpo varnar för it-risker i Almedalen

Hela officiella Sverige på ett ställe i Almedalen – visst är det ett drömläge för en främmande makt som vill spana på politiker och myndigheter. Men kartläggningen pågår hela tiden, även utanför politikerveckan, varnar Säpo.

ANNONS
|

Säkerhetspolisen är en naturlig del av Almedalen men vill gärna inte synas. De är där för att skydda politiker och ha beredskap för andra händelser och risker.

Arrangemanget innebär den största planerade händelsen för Säpo under året. 400 skyddspersoner besöker Gotland någon gång under veckan.

Almedalen är en säkerhetsutmaning, medger Susanna Trehörning, kommenderingschef för Säkerhetspolisen i Almedalen. Men ingen mardröm, hävdar hon bestämt.

- Vi jobbar med det här varje dag. I Almedalen har vi så mycket livvakter och övriga resurser som vi bedömt behövas. Vi gör bedömningar av säkerhetsläget minut för minut, säger Susanna Trehörning.

ANNONS

Uppmanar till vaksamhet

Däremot uppmanar hon alla besökare till både vaksamhet och eftertänksamhet när det gäller informationssäkerheten, och framför allt it-säkerhet.

- Vi vet att främmande makt kartlägger information om politiker och beslutsfattare. I Almedalen finns många beslutsfattare. Men det här pågår inte bara specifikt där, det händer hela tiden.

Hon uppmanar alla besökare att noga fråga sig om deras it-utrustning, som datorer, telefoner eller surfplattor, innehåller känslig information. Om den gör det bör man vara särskilt försiktig med dem, och kanske inte bära dem med sig i alla lägen.

- Jag råder alla att undvika öppna nätverk. Man ska inte heller ladda sin telefon annat än med sin egen laddare, eller en betrodd laddare. Om man ska prata om känslig information bör man inte ha it-utrustning med sig. I dag är tekniken så utvecklad, och vi vet att främmande makt kan ägna sig åt informationsinhämtning via teknik på olika sätt.

ANNONS

Kartlägger personer

Hon pekar på att man vet att främmande makt har blandat sig i val i andra länder, och att det finns ett stort intresse för att inhämta information även om svenska myndigheter och politiker. Kanske för att använda i antidemokratiska syften.

- Vi vet att främmande makt kartlägger också personer, och att de kan var intresserade av olika beslutsfattare. De kan komma att använda informationen i ett senare skede, till exempel för att underminera verksamheten framöver.

Almedalen är förstås ett gyllene tillfälle för den som söker information, men Susanna Trehörning konstaterar att riskerna finns året om – även i små kommuner och på myndigheter runtom i landet. Frågan är om vi svenskar är tillräckligt medvetna om riskerna.

- Jag tror att medvetenheten har ökat, men vi är inte tillräckligt bra på att vidta åtgärder. Men det blir tydligare att vi måste göra det nu, när vi vet att kartläggningar och informationsinhämtning pågår, säger Susanna Trehörning.

ANNONS
TT

Fakta: Säpo uppmanar till vaksamhet

Säpo uppmanar alla att noga fundera igenom vad som egentligen finns i datorn. Är den känslig? Är den intressant för någon annan?

Säpo konstaterar också att beslutsfattare som personer kan vara utsatta, och uppmanar beslutsfattare till vaksamhet.

Säpo uppmanar alla till försiktighet, både med teknisk utrustning och med vanliga samtal som rör känsliga ämnen.

ANNONS