Statsminister Stefan Löfven (S) lovade i går sänkt skatt till pensionärerna.
Statsminister Stefan Löfven (S) lovade i går sänkt skatt till pensionärerna.

Sänkt pensionärsskatt väntas

Regeringen väntas i dag presentera en budgetsatsning på sänkt skatt för pensionärer. Tidigare har man övervägt en sänkning för 2,2 miljarder kronor eller med ett par hundralappar i månaden.

ANNONS
|

I våras skickade regeringen ut en skattepromemoria på remiss. I det förslaget sänks skatten från 1 januari 2018 för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2500 kronor per år. Förslaget berör de med årsinkomster på mellan 123000 och 360000 kronor, med avtagande effekt ju högre pension man har. Sedan tidigare har de med lägre pensioner fått sänkt skatt.

Därmed kommer skatteklyftan gentemot löntagare ha raderats ut för pensionsinkomster upp till 14000 kronor i månaden, om regeringen går vidare med vårens förslag.

Men sedan dess har statens finanser stärkts ytterligare och det kan möjligtvis innebära att regeringen kryddar skattesänkningen ytterligare. Regeringen kan också komma att presentera en tidtabell för hur snabbt hela skillnaden mellan skatt på lön och på pension ska tas bort.

ANNONS

Pensionärsgruppen blir för varje val en allt starkare väljargrupp. I nästa års riksdagsval kommer 27,5 procent av de röstberättigade väljarna att vara 65 år eller äldre, enligt SCB:s preliminära siffror.

- Målet är att den orättfärdiga pensionärsskatten helt avskaffas. Nya steg tas i höstens budget. Detta är inte snällhet, det är vårt moraliska ansvar, sade statsminister Stefan Löfven i den regeringsförklaring han läste upp i går.

TT

Fakta: Skatteklyftan

Effekterna av de olika skattesatserna på lön och pension som uppstått till följd av alliansregeringens jobbskatteavdrag har varit stora.

Medan en typisk ensamstående lönearbetare har fått 4220 kronor mer att röra sig på per månad sedan 2007, ett inkomstlyft på 23 procent, har ett typiskt pensionärspar fått nöja sig med att få dela på 1900 kronor, ett inkomstlyft på nio procent.

Källa: Swedbank

ANNONS