Illustration från rättegången om den uppmärksammade Facebookvåldtäkten.
Illustration från rättegången om den uppmärksammade Facebookvåldtäkten.

Sände våldtäkt på Facebook – frias och fälls

Mannen filmade och direktsände en våldtäkt på Facebook. Högsta domstolen friar mannen från anklagelser om underlåtenhet att avslöja brottet men fastställer domen gällande grovt förtal.

ANNONS
|

Att han frias för underlåtenhet att avslöja våldtäkten beror på att avslöjandet måste kunna ske utan fara. Att själv bli ansvarig för brottet kan vara en sådan fara och eftersom åklagaren hade åtalat mannen för delaktighet i våldtäkten, alternativt underlåtenhet att avslöja brott, ska åtalet ogillas enligt HD.

För exempelvis ett radioprogram finns ett grundlagsskydd som gör att åtal för förtalsbrott ska prövas i särskild ordning. Frågan var om detta skydd också gällde våldtäktssändningen, men HD konstaterar att så inte är fallet.

"Det gäller inte ett rent spontanutflöde från en enskild sändare. Sändningen var i detta fall obestämd till format, inriktning och tid. Den rörde sig därför inte om ett skyddat program", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Mannen döms till fängelse i fyra månader för grovt förtal samt ringa narkotikabrott.

Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Uppsala i januari 2017. Svea hovrätt dömde tre män för inblandning. Samtliga överklagade domarna, men det var enbart 24-åringen som filmade övergreppen som fick prövningstillstånd av HD.

TT

Fakta: Facebookvåldtäkten

Den 22 januari 2017 ägde en våldtäkt rum i en lägenhet i Uppsala. Den kom till polisens kännedom genom att människor ringde och larmade om att övergreppet sändes live på Facebook.

Svea hovrätt dömde en 21-åring till två år och åtta månaders fängelse för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt. En 18-årig man dömdes till fängelse i ett år och fyra månader. Den 24-åring som filmade våldtäkten dömdes till fängelse i åtta månader, för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

I slutet av juli samma år överklagade alla männen domarna, men det var enbart 24-åringen som filmade övergreppen som fick prövningstillstånd av HD.

ANNONS