Hovrätten friar telefonförsäljarna i bolagen Annonskonsulterna och Kastofon, men domen mot de tre huvudmännen står fast. Arkivbild.
Hovrätten friar telefonförsäljarna i bolagen Annonskonsulterna och Kastofon, men domen mot de tre huvudmännen står fast. Arkivbild.

Säljare i bluffbolag frias av hovrätten

Telefonförsäljarna frias, men domen mot de tre huvudmännen bakom bluffbolagen Annonskonsulterna och Kastofon står fast. Det har hovrätten över Skåne och Blekinge kommit fram till efter 29 dagars rättegång.

ANNONS
|

Bolagen var verksamma under åtta månader 2011. Under den perioden hann de enligt åtalet lura uppemot 2000 småföretagare, men hovrätten anser det bara bevisat att drygt 120 av dem utsattes för brott och därmed har rätt till skadestånd.

Orsaken är att inte alla målsägande kallades till rättegången – av praktiska skäl gjorde åklagaren det han kallar ett representativt urval och kallade lite mer än 140 målsägande till rättegången.

"Praktiskt omöjligt"

- Jag tycker att det är praktiskt omöjligt att höra nästan 2000 målsägande. Men det godtar inte hovrätten, de vill att alla ska höras, konstaterar åklagare Bo Albrektsson.

ANNONS

Hovrätten anser att mycket talar för att verksamheten i bolagen gick ut på att lura kunder, men att det ändå inte går att utesluta att bolagen i vissa fall faktiskt levererade tjänster till småföretagarna. Därför måste varje fall prövas för sig. På samma sätt resonerade Malmö tingsrätt och det var därför Bo Albrektsson överklagade till hovrätten.

- Redan den förhandling som vi hade i tingsrätten där vi skulle höra nästan 150 stycken tog ju jättelång tid. Skulle vi ha hört alla fanns det risk för att det skulle pågå i ett års tid och det betraktar jag som att det är praktiskt mer eller mindre omöjligt, säger Bo Albrektsson.

Unga och oerfarna

Bara i en avgörande fråga ändrar hovrätten domen: Telefonförsäljarna som var i kontakt med småföretagarna frias. Hovrätten anser det inte bevisat att de insett att kunderna utsattes för bedrägeri. Domstolen konstaterar att de inte fått någon nämnvärd säljutbildning och att de i många fall var unga och oerfarna.

Straffet för de tre huvudmännen blir precis som i tingsrätten fängelse i mellan 18 och 22 månader.

ANNONS

TT

Fakta: Så skyddar du dig

Så skyddar du dig om du krävs på betalning för någonting du inte beställt:

Skriv aldrig under något utan att läsa ALLT det finstilta.

Bestrid och polisanmäl alltid en misstänkt bluffaktura. Dra ett streck över fakturan och skriv "Bestrider betalningsansvar — ej beställt". Returnera till avsändaren och spara kopia. Skicka via fax, epost eller rekommenderat brev.

Om du får påminnelse eller inkassokrav, bestrid dessa också och skicka med kopia på tidigare bestridande. Bestrid även betalningskrav som lämnats till Kronofogden.

Om du fått en faktura efter att du ansett dig vilseledd av en säljare, skriv "Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri. Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras." Kontakta Svensk Handels varningslista och polisanmäl. Skicka med underlaget.

Svensk Handel, Kronofogden och polisens sajt bestrid.nu är några källor till mer information om hur du skyddar dig.

Källa: Svensk Handel/Kronofogden

ANNONS