Miljön i naturen kan vara riskfylld, med halkigt underlag och dålig sikt på grund av vädret. Därför gäller det att vara noggrann i sin hantering av vapnen vid jakt. Arkivbild.
Miljön i naturen kan vara riskfylld, med halkigt underlag och dålig sikt på grund av vädret. Därför gäller det att vara noggrann i sin hantering av vapnen vid jakt. Arkivbild.

Säkrare vapenhantering kan nolla dödsolyckor

Dödliga vådaskjutningar har minskat rejält i Sverige sedan 1980-talet, men fortfarande har vi inte nått nollvisionen. För att komma dit är mer träning och utbildning i säker vapenhantering viktig, anser forskare – inte minst nu när värnplikten återinförts.

ANNONS
|

Fram till mitten av 1980-talet skedde i snitt sex dödliga vådaskjutningar i Sverige varje år. Men 1985 infördes obligatorisk jägarexamen, vilket bidragit till att antalet dödsfall per år minskat rejält. I dag omkommer ungefär tre personer varje år i vådaskjutningar. Det visar en avhandling om dödliga skottskador, gjord vid Umeå universitet.

Halt och kallt

Man kan dela in dessa dödsolyckor i två grupper, där den ena har ett samband med jakt. Det kan handla om att jägare misstas för en älg och skjuts, eller att man snubblar och ett skott avlossas.

- Det kan vara halt, kallt, och sikten kan vara nedsatt på grund av vädret. Det kan hända att man trillar ned från ett jakttorn med laddat vapen, eller att man halkar när man klättrar över stängsel eller andra hinder i naturen. Och ett laddat vapen kan gå av, oavsett om det är säkrat eller inte, säger studiens författare Mensura Junuzovic, specialistläkare vid Umeå universitet och medicine doktor inom rättsmedicin.

ANNONS

Den andra gruppen av olyckor handlar om sådana som exempelvis sker i samband med militär tjänstgöring.

- Eller så är det fall där barn hittar föräldrarnas vapen eller nycklar till vapenskåp, och så skjuter de sig själv eller någon annan.

Sällan vapenfel

Den gemensamma nämnaren för både jakt- och icke jaktolyckor är dock felaktig vapenhantering, enligt Junuzovic. Det var sällan en olycka orsakades av ett fel på själva vapnet, visar hennes studie.

- Vi är ganska nära nollvisionen nu, men ska man jobba vidare så är träning och utbildning i säker vapenhantering är viktig. Särskilt nu när lumpen kommer tillbaka i Sverige.

I avhandlingen ingår också enkät bland tusen jägare, om deras attityder till vapensäkerhet. Den visar att var fjärde jägare bevittnat någon form av incident med skjutvapen i samband med jakt. Men det var sällan någon blev skadad eller dödad i dessa fall.

ANNONS
TT

Fakta: Dödliga jaktolyckor

Mellan 1983–2008 dödades 48 personer i vådaskjutningar i samband med jakt. Medelåldern på de avlidna var 50 år, och nästan alla var män.

Det var den mänskliga faktorn som var den viktigaste orsaken bakom olyckorna. Till exempel hade en människa förväxlats med ett djur, ett vapen hanterats fel eller att någon fallit med ett laddat vapen.

Källa: Firearm deaths in Sweden: epidemiology with emphasis on accidental deaths and prevention, avhandling vid Umeå universitet.

ANNONS