Rikspolischefen Anders Thornberg.
Rikspolischefen Anders Thornberg.

Rikspolischefen: "Mycket allvarlig situation"

Rikspolischef Anders Thornberg försäkrar att polisen gör allt den kan för att stoppa de eskalerande skjutningarna – men varnar för att resurserna inte räcker till.

ANNONS
|

Sedan den 18 juni har minst sju personer skjutits ihjäl i misstänkta gänguppgörelser och flera har skadats.

- Det är en mycket allvarlig situation, säger Anders Thornberg.

- Jag är oroad, det är människor som dödas på gator och torg och det är i särskilt utsatta områden som redan har problem tidigare. Det är helt oacceptabelt att vi ska ha sådana här uppgörelser i vårt land, och vi kommer att jobba allt vad vi kan för att förhindra det.

ANNONS

Thornberg försäkrar att polisen använder alla tillgängliga resurser för att inte fler skjutningar ska inträffa. Samtidigt uppger han att svensk polis är underbemannad.

Kan ej punktmarkera

- Vi har för lite resurser. Befolkningen har växt väldigt mycket på några år, hotbilden har ökat, komplexiteten i utredningarna har ökat, säger rikspolischefen.

- Just nu kommer det att vara ont om poliser. Vi har ett valår dessutom.

I Örebro sköts två personer ihjäl i tisdags kväll. Men det är Malmö som drabbats hårdast de senaste veckorna. Där har fem människor dödats. Enligt polisen finns omkring 200 gängkriminella i staden.

- Man kan inte punktmarkera 200 personer dygnet runt. Vi försöker jobba så smart som möjligt. Vi jobbar med underrättelser och förebyggande åtgärder, säger Thornberg.

ANNONS

- Vi använder alla till buds stående medel.

Inget hopp

Thornberg beskriver de gängkriminella som personer som har växt upp under omständigheter som gör att de inte ser något hopp i livet och som ser en väg till snabba pengar och snygga kläder genom kriminalitet. Uppgörelserna handlar bland annat om narkotikaaffärer eller hämnd.

- Det här är ett problem för hela samhället. Alla måste göra sitt jobb. Vi måste satsa resurser på att avbryta tillväxten, för det kommer inte att sluta bra om det hela tiden är en ökad tillväxt till kriminaliteten, säger rikspolischefen.

Thornberg efterlyser hårdare tag mot unga kriminella som i dag kan "ramla mellan stolarna", och pekar på snabbare lagföring som ett verktyg.

- Vi har haft ärenden där det från att man begått ett brott till man är dömd gått nio dagar. Det måste få konsekvenser omedelbart när de gjort något, och de ska tas omhand eller låsas in om de begår allvarlig brottslighet.

ANNONS

Tuff sommar

Han säger inte heller nej till flera politiska partiers förslag om att avskaffa straffrabatten för unga 18–21 år.

Polisen tycker att man fått ett bra verktyg på sistone. Nyligen skärptes lagen så att det blir obligatorisk häktning om man går med ett skarptladdat vapen på sig.

- Men när det gäller de här uppgörelserna så tar man risken och går ut beväpnad, säger Thornberg.

Han ser nu framför sig en tuff sommar. Först om sex år räknar polisen med att ha nått målet om att bli 10000 fler.

- Vi gör allt vad vi kan, men vi kan inte trolla, vi har ändliga resurser. Vi är underbemannade och varje dag gör det otroligt ont för oss när vi tvingas prioritera, säger han.

TT

Fakta: Sju döda på drygt två veckor

De senaste veckorna har flera personer skjutits ihjäl och skottskadats i Sverige.

18 juni: Sex män skottskadas i Malmö. Tre män i åldrarna 19, 27 och 29 dör.

21 juni: En 24-årig man skjuts ihjäl i Lindängen, Malmö.

22 juni: Man skottskadas i Kristianstad.

23 juni: Man skottskadas i Valsta, Märsta, norr om Stockholm.

23 juni: Man skjuts i ryggen i Malmö. Han räddas sannolikt på grund av att han bar skyddsväst.

25 juni: Man skottskadas i Halmstad.

30 juni: Fyra män skottskadas i Helsingborg.

3 juli: En 24-årig man skjuts till döds och en 30-årig man skottskadas allvarligt i Nydala, Malmö.

4 juli: Två män dödas i en skottlossning i Vivalla, Örebro.

ANNONS