Tullpolis i Malmö. Arkivbild.
Tullpolis i Malmö. Arkivbild.

Rekordmånga narkotikasmugglare häktade

Stora beslag av narkotika har gjorts och rekordmånga smugglare, just nu inte mindre än 58 stycken, är häktade. Detta har tvingat tullen i region Syd att gå i stabsläge, skriver Sydsvenskan.

ANNONS
|

Till Sverige är Malmö, via Öresundsbron, och Helsingborg, via färjorna från Danmark, de stora inkörsportarna. Mycket smuggling sker också på båtarna som lägger till vid Ystad och Trelleborg.

Tullen i region Syd, som utgörs av Skåne, Blekinge och Kalmar län, har sedan årsskiftet gjort 973 beslag.

- Det mesta är narkotika. Men vi har gjort några stora spritbeslag också, säger stabschef Lars Bäckström till Sydsvenskan.

ANNONS

I kontrollerna har man hittat 973 kilo cannabis, 330 kilo kokain, 140 kilo amfetamin och 40 kilo heroin. Utöver det har mängder av dopningsmedel och andra preparat hittats.

- Eftersom det rör sig om många grova brott får vi många häktade. Det gör att våra utredare nu går på knäna, säger Lars Bäckström.

Att tullen nu har tvingats gå i stabsläge innebär att personal som normalt arbetar med annat kan flyttas över till att förstärka och skynda på brottsutredningarna.

- Vi som trodde att 2017 var ett extremt år. Nu ser vi att 2018 har börjat lika bra. Det är naturligtvis glädjande att vi gör många beslag. Men också väldigt påfrestande, säger Michael Nelander, chef för Tullverkets region syd, till Sydsvenskan.

TT

ANNONS