Med anledning av problemen kring Karolinska universitetssjukhuset tillsätter regeringen en utredning. Men utredningsdirektiven är definitivt förenliga med grundlagen, säger socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.
Med anledning av problemen kring Karolinska universitetssjukhuset tillsätter regeringen en utredning. Men utredningsdirektiven är definitivt förenliga med grundlagen, säger socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Regeringen tonar ned Karolinskautredning

Det omskrivna sjukhusbygget Nya Karolinskas (NKS) problem får regeringen att tillsätta en utredning om offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll i landstingen. Regeringen betonar nu att det inte är en formell granskning och att det håller sig inom grundlagen.

ANNONS
|

- Utredningsdirektiven är definitivt förenliga med grundlagen, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till journalister sedan regeringen beslutat om direktiven.

Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson (S) förklarade på en presskonferens i förra veckan att det är dags för en kriskommission med anledning av NKS. Inte minst för att Moderaterna i Stockholms läns landsting, enligt de båda, inte tog det ansvar de borde för problem, miljardrullning och patientsäkerhet. Men de fick genast kritik för att klampa in på ett enskilt landstings område, i jakten på politiska poäng inför valet. Det skulle dessutom kunna strida mot det kommunala självstyret – det är inte regeringen som ska granska landstingen och utkräva ansvar.

ANNONS

Lätt landa fel

Annika Strandhäll säger att det är väldigt lätt att landa fel om man inte väger sina ord på guldvåg, apropå vad som sades på presskonferensen i förra veckan.

- Det är viktigt att understryka att regeringen inte gör en formell granskning, det kan regeringen inte göra, säger Agneta Karlsson, statssekreterare hos socialministern.

- Det utredaren ska göra är att kartlägga vad som hänt, identifiera risker och se om man behöver ändra i lagar och regler för att det inte ska hända igen. Men något formellt ansvarsutkrävande är det inte, säger Karlsson.

Annika Strandhäll och Karlsson framhåller att det är landstingets internrevision, väljarna och oppositionen i landstinget i Stockholm som ska stå för.

Nästa år

Enligt direktiven ska utredaren, ännu inte namngiven, göra en allmän genomlysning av processer för beslut och genomförande vid upphandlingar, OPS-lösningar (offentlig-privat samverkan) och investeringar i hälso- och sjukvården i landstingen, i första hand. Den enda gång OPS-lösning har använts i Sverige är i bygget av Nya Karolinska. Utredaren ska också granska sådant som stöd av konsulter när stora förändringar och beslut tas, till exempel vid ett stort bygge.

ANNONS

Utredningen ska lämna sina förslag senast den 1 mars 2019.

TT

Fakta: Utredarens uppdrag

Utredaren ska syna och kartlägga formerna för offentlig-privat samverkan (OPS-lösningar), styrning och kontroll i landstingen.

Den enda OPS-lösning som finns i sjukvården är den vid bygget av Nya Karolinska.

Nya Karolinska är den enda projekt som nämns i utredningsdirektiven.

Utredaren ska syna risker för att offentliga medel, även statliga, inte används effektivt och rätt.

Lägga förslag för att åtgärda eventuella brister.

Lämna förslag på lag- eller regeländringar, vid behov.

Utredningen ska vara klar senast den 1 mars 2019.

Källa: Regeringskansliet

ANNONS