Charlotte Petri Gornitzka, ordförande i OECD:s biståndskommitté, tidigare generaldirektör för Sida. Arkivbild.
Charlotte Petri Gornitzka, ordförande i OECD:s biståndskommitté, tidigare generaldirektör för Sida. Arkivbild.

Regeringen betalade 12 miljoner för toppjobb

Regeringen förband sig 2016 att betala 12,4 miljoner kronor för att Sidas generaldirektör skulle få ett nytt jobb, posten som ordförande i OECD:s biståndskommitté. Kort därefter sköt Sida till ytterligare 4,8 miljoner kronor för en rådgivare till henne.

ANNONS
|

Ministern för internationell utveckling och klimat, Isabella Lövin (MP), var glad när biståndsmyndigheten Sidas dåvarande generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i juli 2016 utsågs till ordförande för kommittén för bistånd (Dac) inom i-ländernas ekonomiska samarbetsorgan OECD.

Det beskrevs som en stor framgång och bevis för att Sverige är att räkna med i biståndsvärlden.

Det innebar en svensk på ett toppjobb i Paris under två år, i ett organ som har stort inflytande över riktlinjer för bistånd.

"Jag är stolt över det svenska arbetet inom internationell utveckling och det förtroende som ges Sverige och Petri Gornitzka och med denna viktiga utnämning", skrev Lövin i ett uttalande.

ANNONS

Talade tyst om

Inget sades då om att det handlade om att regeringen hade lovat att stå för hennes lön och omkostnader under två år samt en lika stor summa för att täcka kostnader för kansliet. Utan det hade hon inte kunnat bli vald – den som vill ha posten måste betala.

Enligt regeringen följde man bara spelets regler.

TT: Är det en bra ordning att man, drastiskt uttryckt, kan köpa en sådan här post?

- Jag skulle absolut inte beskriva det på det viset, säger Isabella Lövin.

Totalt handlar den svenska notan om 6,2 miljoner på årsbasis och 12,4 miljoner totalt.

Motkandidaten kom från Belgien som inte var redo att betala för en heltidsordförande i Paris. I ett mejl som TT tagit del av gratulerar landets kandidat Petri Gornitzka. Men han kritiserar också sättet som posten finansieras på – det gör att medlemsländerna inte kan föreslå kandidater på jämlika villkor.

Fler länder instämde i att finansieringen borde ses över.

Skevt system

Petri Gornitzkas företrädare på posten, norrmannen Erik Solheim, beskriver systemet som skevt. Men han gör ingen hemlighet av att Norge betalade för hans chefspost, liksom länderna som haft den före honom gjorde.

ANNONS

En invändning som har gjorts är att ordförandeposten inte ska vara reserverad för det land som bjuder högst.

- Det stämmer ju inte heller, vi har inte bjudit över det som Norge betalade, säger Isabella Lövin.

Hon säger att Sverige skulle vilja att OECD-Dacs 30 medlemmar delade på kostnaden.

- Men det kräver konsensus och det finns ingen större support för ett sådant förslag, säger Lövin.

Lövins statssekreterare, Ulrika Modéer, säger att hon driver på för en samfinansiering.

- Det angår alla medlemmar och på så vis möjliggör man för alla att föreslå en ordförande, säger Modéer.

Både Lövin och Modéer anser att det är väl värt miljonerna att ha en så viktig post i en tid då biståndet och vad det ska innehålla, som de beskriver det, stramas åt från flera håll.

ANNONS

Plussade på

Regeringens miljoner är inte det enda svenska inspelet. Kort efter det att Petri Gornitzka tillträtt hösten 2016 inledde Sida en formell process för att på egen bekostnad erbjuda en strategisk rådgivare till sin tidigare generaldirektörs nya kontor.

Sida avsatte 4,8 miljoner kronor för ändamålet. Sedan förra sommaren finns en person från biståndsmyndigheten på kontoret i Paris till stöd för ordföranden. Det gör att Sverige, genom regeringen och Sida, satsar 17,2 miljoner på ordförandekontoret under några år. På frågan om det var ett svenskt paketerbjudande svarar Lövin:

- Nej, jag eller UD har inte instruerat Sida att sekondera en person.

Charlotte Petri Gornitzka uppger att hon inte var med och bestämde att Sida skulle bidra med en rådgivare till den post som sedan blev hennes. Däremot deltog hon i sin nya roll på OECD i utformningen av kravprofil för och rekrytering av den nye rådgivaren, som blev hennes tidigare kommunikationschef och stabschef på Sida.

TT

Fakta: OECD-Dac

Dac är en kommitté inom i-ländernas ekonomiska samarbetsorganisation OECD.

Dac har 30 medlemsländer de flesta är europeiska men USA, Kanada, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland är också med.

Kommittén arbetar med rekommendationer om bistånd, till exempel om kostnader för asyl- och flyktingmottagande, säkerhet och administration får räknas som en del av biståndet.

Kommittén arbetar även med uppföljningar och statistik över bistånd.

Sekretariatet finns i Paris.

Källa: OECD

ANNONS