De många drabbade i den stora dataintrångshärvan skulle informeras av polisen redan förra året, beslutade åklagare. Arkivbild.
De många drabbade i den stora dataintrångshärvan skulle informeras av polisen redan förra året, beslutade åklagare. Arkivbild.

Polisen startar egen utredning efter IT-härva

Regeringskansliet, Kriminalvården och SJ var några av de drabbade i den omfattande dataintrångshärvan. Men många av de utsatta var inte själva medvetna om intrånget trots att åklagare redan förra året beslutade att de skulle informeras. Nu inleder polisen en egen utredning.

ANNONS
|

Flera svenska myndigheter, bolag och organisationer drabbats utan att veta om att de utsatts, rapporterar SVT. Bland annat ska statliga Skolverket först nu har fått reda på att de ingår i härvan, trots att både polis och åklagare för ett år sedan beslutade att alla drabbade snabbt skulle informeras.

Säkerhetspolisen och polisens nationella IT-brottscentrum ansåg inte att det gick att vänta in polisutredningen. Man ansåg att det förenades med stora risker om inte de drabbade organisationerna var medvetna om riskerna och kunde vidta säkerhetsåtgärder.

Polisen startar utredning

Trots att polisen kontaktat flera av de målsägande som fanns med på listan, har flera andra uppgett att de inte kontaktats. Polisen ska nu gå igenom listan och så snart som möjligt kontakta de som inte fått någon information.

ANNONS

”Det handlar om en utredning med cirka 400 målsägande som varit utsatta för dataintrång eller försök till dataintrång. Åtalet omfattade 27 stycken dataintrång och 3 stycken försök till dataintrång. För de målsägande som inte ingick i åtalet upprättades en lista som polisen och Säkerhetspolisen skulle kontakta och informera om vad som skett.", skriver Polismyndigheten till SVT.

Omfattande härva

I Malmö tingsrätt pågår just nu en rättegång mot den liga som misstänks ligga bakom den omfattande dataintrångshärvan.

Genom att skicka en skadlig kod kunde en misstänkt 38-åring komma åt känsliga uppgifter hos ett stort antal bolag och myndigheter. Tillsammans med ytterligare sju personer misstänks 38-åringen för att ha utsatt företag för grova intrång och bedrägerier. Bland de drabbade finns bland annat regeringskansliet, Kriminalvården, finansiella institut och flera banker.

TT

ANNONS