Polisen betalade förra året omkring 16 miljoner kronor för skador som uppkommit i samband med prejningar. Arkivbild.
Polisen betalade förra året omkring 16 miljoner kronor för skador som uppkommit i samband med prejningar. Arkivbild.

Polisen ska lära sig preja

Polisen lägger varje år flera miljoner kronor på skador som uppkommit vid prejningar. Nu ska de anställda genomgå den första nationella utbildningen i prejning.

ANNONS
|

Förra året kostade prejningsskador omkring 16 miljoner kronor, den högsta siffran hittills, rapporterar P3 Nyheter.

Nu ska polisen bli utbildad i att tvinga bilar att stanna. Till hösten genomförs den första nationella praktiska utbildningen i prejning.

- Det har tyvärr inte funnits en sådan utbildning eftersom vi var 21 polismyndigheter tidigare och där var alla polismyndigheter ansvariga för sina egna utbildningar, men nu i och med den nya organisationen har vi möjlighet att ta fram en nationell utbildning, säger Johan Bergman, ämnesansvarig för förarutbildningen på polisen, till P3.

ANNONS

Utbildningen ska lära poliser att preja på ett sätt som håller nere både kostnader och risker, samt i vilka situationer man ska preja.

Att kostnaderna ökar är en utveckling som Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin som länge forskat om biljakter, sett tidigare. Han kallar den sorglig.

- Det här är ju helt vansinnigt, säger han till P3 Nyheter.

För några år sedan inledde polisen ett initiativ för att börja använda spikmattor oftare i stället för prejningar vid stoppandet av bilar. Trots det har prejningarna fortsatt. Enligt polisens huvudskyddsombud Emma Cronberg kan detta delvis förklaras med att det tar tid att implementera nya arbetsuppgifter. Utvecklingen förklaras också med ett hårdare klimat i samhället.

TT

ANNONS