Röda laserprickar visar var pilarna träffar. Demonstration av polisens elchockvapen Taser X2. Från och med årsskiftet testar svensk polis elchockvapen i stor skala.
Röda laserprickar visar var pilarna träffar. Demonstration av polisens elchockvapen Taser X2. Från och med årsskiftet testar svensk polis elchockvapen i stor skala.

Polisen positiv efter en månad med elchocker

Mer än en gång per dag har polisen använt sitt nya redskap – elchockvapnet. Och resultatet efter en månads testande är positivt, enligt myndigheten själv.

ANNONS
|

- De insatser där elchockvapen använts har varit bra och har kunnat förebygga skador på både polis och gärningsman, säger Pär Wärdig, som leder polisens elchockvapenprojekt, till TT.

I en första vända har 70 elchockvapen köpts in och fördelats på olika patruller i fem lokalpolisområden, och inom polisens insatsorganisation. Försöket inleddes vid årsskiftet och ska pågå under två år.

ANNONS

Olika situationer

Under den första månaden, januari, har elchockvapnet använts vid 36 tillfällen.

- Det har använts i olika typer av situationer: våld mot polis, våld mot annan eller fall där man haft till exempel en kniv som utgjort en fara för personen själv och även för andra, säger Pär Wärdig, som beskriver våld mot polis som den vanligaste situationen.

Vid tre tillfällen har de träffade personerna skadats lindrigt, en av gångerna efter att ha träffats på ett "olämpligt ställe", enligt Wärdig. I runt en tredjedel av de rapporterade fallen har elchocken inte delats ut då situationen lösts redan vid hot om användande.

Sällan ersatt pistol

Förhoppningen är att poliser vid färre tillfällen ska se sig tvungna att dra pistol när de har elchockvapnet att tillgå. Men hittills finns inga tydliga tecken på det – endast i några enstaka fall har situationen bedömts som så allvarlig att poliserna i vanliga fall kunde tänkas ha använt skjutvapen, säger Pär Wärdig.

TT: Finns det inte en risk att elchockvapnet överanvänds?

- Det finns alltid en sådan risk, men vi följer upp alla fall. Är det så att vi ser att nu börjar man vara lite väl frikostig med att använda detta så går vi in och försöker styra upp det.

ANNONS
TT

Fakta: Polisens test av elchockvapen

Elchockvapnet skjuter ut två pilar med tunn koppartråd som leder el från vapnet. Pilarna borrar sig in i kroppen och den träffade personen drabbas av kramp och faller ihop. Effekten varar några sekunder.

Nålarna är så tunna att det inte blir något stort sår. Den största risken för den som träffas är fallskador.

Förslaget att testa polisiär användning framfördes i en studie 2015. Det är osäkert om införande av elchockvapen kommer att minska polisens användning av skjutvapen, men enligt rapportförfattarna finns starkt stöd för att skador kan minskas på både poliser och deras motparter.

Till att börja med har svensk polis köpt in 70 vapen à 17000 kronor styck som under en tvåårsperiod ska testas i lokalpolisområdena: Piteå älvdal, Vällingby och Södermalm i Stockholm, Västervik och Borås, samt i polisens insatsorganisation.

Endast ett elchockvapen kommer finnas per patrull eller insatsgrupp.

Vapnet får brukas i samma typ av situationer som pepparspray tillåts i.

Källa: Polisen, rapporten "Polisens användning av skjutvapen och eventuella behov av åtgärder".

ANNONS